ภาพยนตร์เรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” เป็นผลงานตอนที่ 3 จากภาพยนตร์ที่ประสบความสำเร็จอย่างมากของนิว ไลน์ ซีเนม่า เรื่อง “Annabelle” ซึ่งเป็นเรื่องราวของตุ๊กตาปีศาจในจักรวาล “The Conjuring” แกรี่ ดาวเบอร์แมน ผู้เขียนบทฯ “Annabelle”, “IT” และ “The Nun” ทำหน้าที่กำกับฯ ครั้งแรกในเรื่องนี้ อำนวยการสร้างฯ โดยปีเตอร์ ซาฟราน (“Aquaman”) ผู้ผลิตภาพยนตร์แฟรนไชส์ “The Conjuring” ทุกเรื่อง และผู้สร้างจักรวาล “Conjuring” เจมส์ วาน (“Aquaman”)

ผู้เชี่ยวชาญด้านปีศาจอย่างเอ็ดและลอร์เรน วอร์เรนตั้งใจป้องกันแอนนาเบลล์ออกมาแก้แค้นรุนแรงกว่าเดิม พวกเขานำตุ๊กตาผีเก็บไว้ในห้องเก็บของในบ้านของพวกเขาที่ล็อคเอาไว้ โดยเก็บเธอไว้ “อย่างปลอดภัย” ในแก้วศักดิ์สิทธิ์และได้รับพรจากบาทหลวงด้วย แต่ในค่ำคืนที่ความชั่วร้ายจดจ้องอยู่ แอนนาเบลล์ถูกปลุกวิญญาณความชั่วร้ายขึ้นมาในห้อง โดยมีเป้าหมายใหม่เป็น จูดี้ ลูกสาววัย 10 ขวบของครอบครัววอร์เรนและเพื่อน ๆ ของเธอ

ภาพยนตร์นำแสดงโดยแม็คเคนน่า เกรซ (ภาพยนตร์ทางทีวี “The Haunting of Hill House,” “Gifted,” “Captain Marvel”) ในบทจูดี้, เมดิสัน ไอซ์แมน (“Jumanji: Welcome to the Jungle,” “Goosebumps 2: Haunted Halloween”) ในบทแมรี่ เอลเล็น พี่เลี้ยงของเธอ และ เคที่ ซารีฟ (ภาพยนตร์ทางทีวี “Youth and Consequences” และ “Supernatural”) ในบทแดเนียลลา เพื่อนผู้มีปัญหา พร้อมด้วยแพทริค วิลสัน (“Aquaman,” “The Conjuring” และ “Insidious”) และเวรา ฟาร์มิกา

(“The Conjuring” ภาพยนตร์ที่กำลังเข้าฉาย “Godzilla: King of the Monsters” ภาพยนตร์ทางทีวี “Bates Motel”) ที่กลับมารับบทเอ็ดและลอร์เรน วอร์เรนของพวกเขา

ดาวเบอร์แมนกำกับฯ จากบทที่เขาเขียนเอง เนื้อเรื่องโดยดาวเบอร์แมนและวาน อำนวยการสร้างบริหารฯ โดยริชาร์ด บรีเนอร์, เดฟ นูสแตดเตอร์, วิคตอเรีย พัลเมรี่, ไมเคิล เคลียร์, มิเชล มอร์ริสซีย์ และอำนวยการสร้างบริหารโดยจัดสัน สก็อตต์แห่ง Atomic Monster

ทีมงานเบื้องหลังของดาวเบอร์แมน ได้แก่ ผู้กำกับภาพไมเคิล เบอร์เกส (ภาพยนตร์ที่กำลังจะฉาย “The Curse of La Llorona”) ผู้ออกแบบฉากเจนนิเฟอร์ สเปนซ์ (“Annabelle: Creation,” “The Nun”) ผู้ลำดับภาพเคิร์ก มอร์ริ (“Aquaman”) และผู้ออกแบบเครื่องแต่งกายลีอาห์ บัตเลอร์ (“Annabelle: Creation”) ดนตรีโดยโจเซฟ ไบชาร่า (“The Conjuring”)

นิว ไลน์ ซีเนม่า นำเสนอภาพยนตร์ผลงานจาก an Atomic Monster/Peter Safran Production เรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” มีกำหนดเปิดตัวในโรงภาพยนตร์ทั่วไปและระบบไอแมกซ์เริ่ม 26 มิถุนายน 2019 จะจัดจำหน่ายโดยวอร์เนอร์ บราเดอร์ส พิกเจอร์ส

www.annabellemovie.net

https://a.lnwpic.com/c9lvzg.jpg

รายละเอียดการถ่ายทำ

เอ็ด

เราคิดว่าให้ตุ๊กตามาอยู่กับเราจะดีกว่า

เราจะเก็บไว้ในที่ปลอดภัย

ผู้ชำนาญด้านการปราบผีอย่างเอ็ดและลอร์เรน วอร์เรนได้รับตุ๊กตาแอนนาเบลล์กลับคืนมาจากกลุ่มพยาบาลที่เกิดความกลัว ตุ๊กตาแอนนาเบลล์ถูกเก็บไว้อย่างดีมานานนับปี ในบ้านหลังใหม่ที่เต็มไปด้วยของสะสมที่มีปีศาจสิงอยู่ของครอบครัววอร์เรนซึ่งเป็นสถานที่เริ่มต้นของเรื่องราว แม้ว่าทุกอย่างจะดูเงียบสงบในช่วงนั้น แต่ข้าวของทุกอย่างที่มีพลังแห่งความชั่วร้ายซ่อนอยู่ล้วนสัมผัสได้ถึงการโผล่มาของแอนนาเบลล์

บทภาพยนตร์เรื่องนี้เขียนขึ้นโดยผู้เขียนบทฯ แฟรนไชส์ “Annabelle” แกรี่ ดาวเบอร์แมน ซึ่งทำหน้าที่กำกับภาพยนตร์ครั้งแรกในเรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” “รู้สึกเหมือนเป็นขั้นตอนการทำงานธรรมดา และก็ถึงเวลาแล้วที่จะต้องก้าวต่อไปข้างหน้า เจมส์กับปีเตอร์เองก็ให้การสนับสนุนมากครับ” เขาพูดถึงผู้อำนวยการสร้างฯ เจมส์ วานและปีเตอร์ ซาฟราน โดยวานและดาวเบอร์แมนช่วยกันแต่งเรื่องราว โดยดาวเบอร์แมนเล่าว่าพวกเขารู้ทันทีว่าอยากให้เรื่องราวเกิดขึ้นที่บ้านวอร์เรนเป็นหลัก โดยยังรักษาบรรยากาศของยุค 1970 ที่มีเสน่ห์เอาไว้ และขณะเดียวกันก็ให้ความสนใจข้าวของภายในบ้านวอร์เรนมากขึ้นกว่าเดิมด้วย

“บรรยากาศเป็นช่วงต้นยุค 70 หลังจากเหตุการณ์คดีของเพอร์รอนในเรื่อง ‘The Conjuring’ เพียงไม่นาน ครอบครัวของวอร์เรนเริ่มมีการตอบคำถามสื่อที่อยู่รายล้อมพวกเขา หลังจากที่ผู้คนเริ่มรู้ว่าพวกเขามีอาชีพอะไร โดยที่เอ็ดและลอร์เรนไม่คาดคิดมาก่อนว่าจะทำให้จูดี้ต้องแบกรับกับอะไรหนักมากขึ้น”

จูดี้ วอร์เรนคือลูกสาววัย 10 ขวบของพวกเขา ซึ่งนี่ก็ไม่ต่างจากภาพยนตร์เรื่อง “Annabelle” ทุกภาคที่เป็นเรื่องราวแต่งขึ้นมา มีเพียงเหตุการณ์คร่าว ๆ บางส่วนเท่านั้นที่เป็นเรื่องราวจริงในคดีของวอร์เรน ดาวเบอร์แมนรู้สึกว่าคงน่าสนใจถ้าจะได้เห็นโลกของเรื่องราวเหนือธรรมชาติของพ่อแม่ผ่านมุมมองของจูดี้ “การเป็นลูกของพวกเขาที่ได้เห็นพวกเขากลับมาจากการทำงานจะรู้สึกแบบไหน พวกเขาต้องเผชิญกับเรื่องที่น่ากลัวและเรื่องราวลึกลับทุกวัน?” เขาคิด “หรือการมีข้าวของต่าง ๆ ในห้องเก็บของที่ได้มาจากการสืบสวนคดีน่ากลัว?”

ความอยากรู้อยากเห็นน่าจะเป็นเรื่องที่ดีสำหรับเด็กส่วนใหญ่ แต่สำหรับจูดี้กลับเข้าใจเรื่องนั้นในบ้านดี เพราะพ่อและแม่ของเธอกำชับอย่างเข้มงวดเรื่องอันตรายของห้องที่ล็อคเอาไว้ แอนนาเบลล์อาจเพิ่งถูกเพิ่มเข้ามาในข้าวของที่เก็บสะสม แต่ที่นี่มีข้าวของผีสิงนับร้อยชิ้น ทุกชิ้นถูกควบคุมความอันตรายได้และได้รับพรอันศักดิ์สิทธิ์จากบาทหลวงเรียบร้อย

“ในหนังเรามักจะรักไอเดียของการใช้ห้องเก็บของสะสมให้อยู่ในบ้าน” ซาฟรานกล่าว เขาคือผู้อำนวยการสร้างฯ “Conjuring” ทั้ง 6 เรื่อง “เราเคยถ่ายทอดออกมาให้เห็นแล้ว เราทำให้เห็นว่ามันมีโอกาสเกิดขึ้นได้ แต่ในเรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” เราต้องให้ขอบเขตเธออย่างเต็มที่ เรื่องราวที่แกรี่และเจมส์คิดขึ้นมาอิงจากธรรมชาติของแอนนาเบลล์ที่ไม่สามารถควบคุมได้ เธอจึงกลายเป็นตัวนำของวิญญาณร้ายอื่น ๆ”

นอกจากวานจะเป็นผู้อำนวยการสร้างฯ แล้วยังเป็นผู้แต่งแฟรนไชส์ “Conjuring” เขาเล่าว่า “ผมคิดว่าความหลงใหลในตุ๊กตาผีสิงนี้ทำให้ผมไปหาครอบครัววอร์เรน มันมีความคาใจเกี่ยวกับเรื่องของแอนนาเบลล์ตัวจริง จนทำให้ผมอยากเข้าไปสำรวจมากขึ้นว่าพวกเขาเป็นใครและอยากศึกษาเกี่ยวกับตุ๊กตาตัวนี้ที่เป็นกุญแจสำคัญในคอลเลคชั่นของพวกเขา”

ตั้งแต่มีการแนะนำแอนนาเบลล์ในรูปแบบภาพยนตร์ให้ทุกคนรู้จัก วานยอมรับว่า “ผมเกิดความหลงใหลในไอเดียของสิ่งไม่มีชีวิต เป็นสิ่งที่ดูไร้พิษภัย และเป็นของเล่นเด็กที่มีวิญญาณร้ายอาศัยอยู่คือเรื่องที่นำมาพัฒนาได้ ฉะนั้นเรื่องราวของแอนนาเบลล์และเดอะ ครูก แมนในเรื่อง ‘The Conjuring 2’ ทำให้ผมเกิดความสนใจมาอย่างต่อเนื่อง”

ตอนนี้เมื่อถึงเวลา “กลับบ้าน” แอนนาเบลล์มี “เพื่อน” เยอะแยะมากมาย และผู้สร้างภาพยนตร์ได้ร่วมงานกับนักแสดงที่มีบุคลิกโดดเด่นเป็นเอกลักษณ์… ซึ่งเป็นมนุษย์เพียงไม่กี่คน “ในเรื่องราวของเราครอบครัววอร์เรนจะออกจากบ้านไปทำงานช่วงกลางคืน ทิ้งจูดี้ให้อยู่บ้านกับ แมรี่ เอลเล็น พี่เลี้ยงของเธอ” ซาฟรานกล่าว “เพราะเหตุการณ์สำคัญของเราในหนังล้วนเกิดขึ้นภายในคืนนั้น เรายิ่งต้องเร่งความเข้มข้นของเรื่องและทำให้เป็นเรื่องหลักของหนัง”

แพทริค วิลสันผู้กลับมารับบทเอ็ด วอร์เรน เล่าว่าเขากับเวรา ฟาร์มิกา เพื่อนนักแสดงของเขา “รักการแสดงบทเหล่านี้ เพราะเรารู้ดีว่าจะได้เล่นอะไรที่มีความเครียดมากขึ้น มีความน่ากลัวมากขึ้น ต้องเจอกับความลึกลับบางอย่าง แต่ก็ได้พบกับบางมุมที่ถ่ายทอดเรื่องราวของคู่รักนี้อีกด้านหนึ่งออกมา โดยเฉพาะในหนังเรื่องนี้จะเป็นมุมความรักของพ่อแม่ที่มีต่อจูดี้”

ฟาร์มิกา ผู้ร่วมแสดงของวิลสันก้าวมารับบทลอร์เรน วอร์เรนเป็นครั้งที่ 4 และได้เพิ่มความน่าสนใจลงไปในเรื่องราวอีกหลายอย่าง “ความรักที่แสนบริสุทธิ์ของพวกเขาและความผูกพันที่มีให้กัน การปรับสมดุลระหว่างกัน รวมถึงไอเดียของความศรัทธาที่เป็นพลังสำคัญของพวกเขา มันคือสิ่งที่โดดเด่นอย่างชัดเจนเมื่อเทียบกับความชั่วร้ายที่พวกเขาต้องเผชิญ”

ในช่วงค่ำคืนที่ครอบครัววอร์เรนไม่อยู่บ้าน ทำให้แดเนียลลาซึ่งเป็นเพื่อนของแมรี่ เอลเล็นได้มาที่บ้านหลังนี้ เธอยอมให้เพื่อนแสดงความอยากรู้อยากเห็นออกมาได้อย่างเต็มที่ และเธอเองก็มีความสนใจในสิ่งที่ครอบครัววอร์เรนทำเป็นการส่วนตัวอยู่แล้วด้วย เธอได้ปลดล็อคกล่องที่เก็บแอนนาเบลล์ออกมา เธอมอบอิสรภาพให้กับข้าวของที่ดูแล้วไม่น่าขยับเคลื่อนไหวได้ จนพวกมันมีอำนาจที่เด็กสาวทั้ง 3 ไม่อาจต่อสู้ต้านทานได้.. และอาจถึงแก่ความตาย

ลอร์เรน

พวกวิญญาณร้ายไม่สิงตามข้าวของ พวกมันจะสิงผู้คน

มันอยากเข้ามาสิงในร่างคุณ

นักแสดงและตัวละครต่าง ๆ

ช่วงที่ดาวเบอร์แมนและวานเริ่มคิดถึงเนื้อเรื่องของ “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” วานกำลังถ่ายทำเรื่อง “Aquaman” ร่วมกับวิลสัน มีการรวบรวมสิ่งที่พวกเขาได้พูดคุยกันและนักแสดงได้เล่าว่า “เจมส์อยากเดินหน้าต่อด้วยหนังเรื่อง ‘Annabelle’ ภาคต่อไป ทิ้งอดีตเอาไว้และพาเธอกลับบ้าน หมายถึงบ้านของครอบครัววอร์เรน เขาเกิดไอเดียที่อยากพาลอร์เรนและเอ็ดเข้ามาในเรื่องราวและทำให้พวกเขาดูหายไป ซึ่งนั่นคือจุดเริ่มต้นของเรื่องราว”

ภาพยนตร์เปิดตัวด้วยฉากที่ครอบครัววอร์เรนเอาตุ๊กตาแอนนาเบลล์มาจากนักเรียนพยาบาล พวกเธอมีความสุขเป็นพิเศษเมื่อได้ทิ้งตุ๊กตา จากนั้นทั้งคู่ได้ขับรถไปบนถนนที่ดูว่างเปล่าพร้อมกับตุ๊กตาที่นั่งอยู่ในรถด้วยความรู้สึกอึดอัดเหมือนมีใครนั่งอยู่เบาะหลัง “มีเรื่องแปลก ๆ เกิดขึ้นระหว่างทาง ซึ่งอิงมาจากเรื่องจริงที่ครอบครัววอร์เรนเจอระหว่างทางกลับบ้านพร้อมกับตุ๊กตา ซึ่งเหมือนเป็นการบอกใบ้ว่ากำลังจะมีบางสิ่งเกิดขึ้น” วิลสันกล่าว “แต่สุดท้ายพวกเขาก็พาเธอกลับบ้านได้”

แม้ว่าเนื้อเรื่องจะมีความน่ากลัวอยู่แล้วโดยธรรมชาติ วิลสันและฟาร์มิกาก็แสดงความอ่อนโยนที่สะท้อนถึงชีวิตจริงออกมาได้บนหน้าจอ และการที่ได้กลับมาร่วมงานกันอีกครั้งถือเป็นเรื่องที่ทั้งคู่ดีใจ ฟาร์มิกาเล่าว่าแม้ฉากนั้นจะเครียดระหว่างถ่ายทำขนาดไหนก็ตาม “ฉันรักรอยยิ้มที่แพทริคมีในแต่ละวัน” พร้อมทั้งกล่าวติดตลกว่า “มีครั้งนึงฉันลองให้เขาจับเวลาดู ในเวลา 60 วินาทีเขายิ้มออกมาอย่างน้อย 15 ครั้ง”

วิลสันเองก็เล่าว่า “เวราเป็นคนที่แกล้งให้กลัวได้อย่างสนุกมากครับ แถมยังง่ายมากด้วยซึ่งมันช่วยในหนังเรื่องนี้ได้มากเลย เธอคือหนึ่งในนักแสดงหญิงที่เก่งมาก ไม่มีช่วงไหนเลยที่เธอแสดงออกมาไม่ได้ และขณะเดียวกันเธอก็มีความสดใสอยู่ในตัวด้วย”

ฟาร์มิกาเล่าเสริมว่า “แพทริคเป็นคนที่เก่งค่ะและเราก็มีช่วงเวลาดี ๆ ร่วมกัน” และหลังจากที่ได้ร่วมงานกันในภาพยนตร์ทุกเรื่องที่ผ่านมา เธอสังเกตได้ว่า “เขาเหมือนกับคนในครอบครัว เหมือนลูกพี่ลูกน้องที่หยอกล้อกันได้ค่ะ”

นักแสดงทั้งคู่ต่างรู้สึกว่ามันไม่ได้แค่ช่วยการทำงานในหนังสยองขวัญเท่านั้น เพราะพวกเขาต้องรับบทคู่รักที่มีตัวตนจริงและต้องแก้ไขปัญหาด้วยไหวพริบและความอ่อนโยน “ฉันคิดว่ามันไม่ใช่เนื้อเรื่องของหนังสยองขวัญซะทีเดียว แต่เป็นเรื่องราวเกี่ยวกับความรักด้วยค่ะ” ฟาร์ไมก้ากล่าว “และฉันคิดว่านั่นคือเหตุผลที่มันลงตัวสำหรับเราค่ะ”

ดาวเบอร์แมนเองก็สนุกกับการร่วมงานกับฟาร์มิกาและวิลสัน “การมีโอกาสได้กำกับฯ แพทริคและเวราในบทเอ็ดและลอร์เรนเหมือนกับฝันที่เป็นจริงเลยครับ” เขากล่าว “พวกเขารู้จักตัวละครนี้เป็นอย่างดี และมีไอเดียดี ๆ ว่าควรจะแสดงฉากนี้ยังไง มันรู้สึกเหมือนอยู่หลังพวงมาลัยรถเฟอร์รารี่เลยครับ พวกเขาทำงานได้อย่างไหลลื่นดีมาก รู้ว่าต้องทำอะไร บางครั้งเหมือนเราปล่อยพวงมาลัยได้และรู้ว่าเราจะต้องปลอดภัยดี

“พวกเขาให้ความร่วมมือดีมากครับ” เขาเล่าต่อ “นี่เป็นหนังเรื่องแรกของผม พวกเขามีความอดทนและให้ความร่วมมือ โชคดีมากที่มีพวกเขามาร่วมงานและเป็นตัวหลักในเรื่องของเรา”

ขณะที่ในเรื่องให้ความสนใจที่แอนนาเบลล์และข้าวของอื่น ๆ รวมถึงความเลวร้ายที่พวกเขารวมตัวกันสร้างขึ้นมา ครอบครัววอร์เรนออกจากบ้านช่วงค่ำคืนที่น่ากลัวนั้น ลูกสาวของพวกเขา พี่เลี้ยงและเพื่อนต้องทำทุกทางเพื่อเอาตัวรอดให้ได้ แม้ว่าจูดี้จะไม่เคยปริปากบอกใคร แต่ตอนนี้เธอเริ่มสงสัยว่าเธอจะเหมือนพ่อแม่มากกว่าที่พ่อแม่รู้

จูดี้ รับบทโดยแม็คเคนน่า เกรซ เธอเล่าว่า “ตัวละครของฉันมีพลังเหมือนกับแม่ของเธอเลยค่ะ เธอสามารถมองเห็นภาพต่าง ๆ และคิดว่าตัวเองไม่ค่อยปลอดภัยสักเท่าไหร่ เพราะมันน่ากลัวมากที่ได้เห็นภาพพวกนั้นอยู่ในหัว หรือมันอาจไม่ใช่แค่ภาพในหัวก็ได้”

เธอต้องรับมือกับการถูกขับไล่จากที่โรงเรียน เมื่อสังคมที่นั่นเริ่มรู้ว่าพ่อแม่ของเธอทำงานอะไรตามที่สื่อได้ตีพิพม์ออกมาผ่านหนังสือพิมพ์ท้องถิ่น “เธอรู้สึกเหมือนไม่มีใคร เพราะเด็ก ๆ ที่โรงเรียนก็คอยแกล้งหรือไม่อยากเป็นเพื่อนของเธอ”

เกรซเล่าว่าในชีวิตจริงตัวเธอมีส่วนร่วมกับที่โรงเรียนเยอะมาก เธอเล่าว่า “ฉันพบว่าตัวเองต้องมารับบทนี้ช่วงที่กำลังซ้อมเชียร์ลีดเดอร์ ฉันออกมานั่งพักช่วงนึงเลยคะ ฉันรู้ว่ามันจะต้องท้าทายเพราะมันมีการร้องไห้และส่งเสียงกรี๊ดเยอะมาก แทบจะในหนังทั้งเรื่องเลย แต่ฉันก็รู้สึกตื่นเต้นสุด ๆ!”

สำหรับการรับบทนี้เธอมีความตื่นเต้นเป็นพิเศษเพราะเธอเป็นแฟนพันธุ์แท้ของหนังแนวนี้อยู่แล้ว “คุณพ่อกับฉันชอบดูหนังสยองขวัญด้วยกันช่วงวันหยุดสุดสัปดาห์ค่ะ และฉันคิดว่ามันเป็นหนังที่สนุกมาก เจมส์ วานมีความอัจฉริยะในตัว” เธอกล่าว “ฉันชอบความตื่นเต้นที่เกิดขึ้น ก่อนหน้านี้เราจะรู้สึกว่า ‘มันต้องน่ากลัวมากแน่ ๆ เลย ตื่นเต้นจังแต่ก็กลัวด้วย’ หลังจากดูแล้วคุณจะหัวเราะออกมาและคิดว่า ‘ว้าว มันบ้ามากเลย อยากดูอีกรอบจัง!’”

ในฐานะของแฟนพันธุ์แท้คนหนึ่งของเรื่อง “Conjuring” เกรซรู้สึกตื่นเต้นที่ได้ร่วมงานกับฟาร์มิกาและวิลสัน ส่วนพวกเขาเองก็รู้สึกประทับใจในตัวเธอเช่นกัน “เธอเป็นนักแสดงที่น่าทึ่งมากค่ะ” ฟอร์เมอร์กล่าว “แถมยังเป็นคนที่น่ารักอีกด้วย ฉันคิดว่าไม่เคยเจอเด็กที่ไหนทำตัวน่ารักกว่าแม็คเคนน่านะคะ อารมณ์ความรู้สึกของเธอที่แสดงออกมามันน่าประทับใจมาก”

“มันทำให้ผมแปลกใจได้ตลอดเวลาที่มาเข้าฉากและเห็นความสมดุลระหว่างการทำความเข้าใจหลักการทำงาน ในแต่ละเทค ตัวนักแสดง ผู้กำกับฯ และอะไรอีกหลายอย่างแล้วยังสามารถคงความเป็นเด็กเอาไว้ได้” วิลสันกล่าว “เราพูดได้ว่าแม็คเคนน่ามีความสนุกและรักการแสดง แต่เราก็สามารถให้คำแนะนำกับเธอ จนเธอเอากลับไปทำตามได้ด้วย เธอเป็นคนที่มีความกล้าหาญอย่างแท้จริง”

ช่วงที่เกิดเรื่องราวต่าง ๆ เป็นวันเกิดของจูดี้ แม้ว่าไม่มีใครได้รับเชิญให้มางานปาร์ตี้วันเกิดของเธอ แต่พี่เลี้ยงของเธอ แมรี่ เอลเล็นตั้งใจจะทำเค้กวันเกิดให้เธอ แมดิสัน ไอซ์แมน ผู้รับบทนี้เล่าว่า “แมรี่ เอลเล็นเหมือนเป็น ‘ผู้เยียวยา’ เธอรู้สึกว่า

ตัวเองต้องทำให้ทุกคนมีความสุขและรู้สึกอุ่นใจ ซึ่งวันนี้คือเรื่องของจูดี้ พวกเธอไว้วางใจกันและฉันคิดว่าโตมาด้วยกันด้วยค่ะ แมรี่ เอลเล็นเลยคิดว่าจูดี้เหมือนกับน้องสาวและอยากทำอะไรหลายอย่างให้เธอ”

ไอซ์แมนสนุกกับการร่วมงานกับเพื่อนนักแสดงตัวน้อย “แม็คเคนน่าเป็นนักแสดงเด็กที่มีความสามารถมากเท่าที่ฉันเคยร่วมงานมาด้วยเลยค่ะ เธอทำให้ฉันแปลกใจได้ทุกครั้งที่เข้าฉากด้วยกัน เธอเก่งมากเลย”

จูดี้ไม่ได้เป็นเพียงคนเดียวที่แมรี่ เอลเล็นเฝ้าจับตามอง แดเนียลลา เพื่อนของเธอได้เดินทางมาที่บ้านหลังนี้โดยมีจุดมุ่งหมายบางอย่าง เธออาศัยผู้ชายที่แมรี่ เอลเล็นตกหลุมรักมาแบล็คเมล์เธอเพื่อยอมให้แดเนียลลาเข้ามาในบ้านได้ในช่วงที่ครอบครัววอร์เรนไม่อยู่

ไอซ์แมนคิดว่าเด็กทั้ง 2 คนเหมือนกับ “หยินและหยาง” แมรี่ เอลเล็นเป็นคนที่มีสติ ส่วนแดเนียลลาก็เป็นคนดีแต่ชอบสร้างปัญหา แต่พวกเขารักกันและเหมือนมาสร้างสมดุลให้เกิดขึ้นระหว่างกัน แม้แต่ช่วงที่ทุกอย่างในบ้านเริ่มผิดปกติ แมรี่ เอลเล็นก็ยังออกตัวเรื่องที่ยอมให้แดเนียลลามาที่บ้าน นั่นคือสิ่งที่เธอเป็นค่ะ”

เคที่ ซารีฟ ผู้รับบทแดเนียลลาเล่าว่า “เธอเป็นคนสนุกสนาน ชอบเข้าสังคม มีความมุ่งมั่น และเป็นคนใส่ใจเรื่องความรู้สึกมากค่ะ แต่เธอก็มีความสงสัยเกี่ยวกับชีวิตหลังความตาย เรื่องลึกลับเหนือธรรมชาติที่มาจากสิ่งที่มองไม่เห็น ฉะนั้นพอเธอรู้ว่าครอบครัววอร์เรนทำอะไร และแมรี่ เอลเล็นเป็นพี่เลี้ยงให้ครอบครัวนั้น เธอจึงพาตัวเองไปที่นั่นและสร้างเรื่องวุ่น ๆ ขึ้นมา”

อันที่จริงแล้วแดเนีลลาเป็นคนกระตุ้นเรื่องราวทั้งหมดขึ้นมา เพราะเธอไม่ได้แค่แอบเข้าไปยังห้องเก็บของที่ล็อคไว้และเปิดตู้เก็บแอนนาเบลล์ แต่เธอยังแตะต้องข้าวของทุกอย่าง ตื่นเต้นกับการได้สัมผัสอะไรหลายอย่าง ซารีฟรู้สึกว่าฉากนั้นมีความน่าทึ่งอยู่ในตัวมาก

“ที่นั่นเป็นห้องสำคัญในบ้านของครอบครัววอร์เรน เพราะข้าวของเล็ก ๆ น้อย ๆ จากคดีต่าง ๆ ของพวกเขาอยู่ที่นั่นทั้งหมด” เธอกล่าว แม้ว่าจะเป็นแค่ฉากในหนังแต่เวลาเดินเข้าไปจะรู้สึกเหมือนมีสายตานับล้านจับจ้องมองเราอยู่ มีข้าวของหลายอย่างมาก จากนั้นจะเริ่มนึกภาพพวกภูตผีปีศาจและวิญญาณต่าง ๆ จะกระโจนออกมาถ้ามันมีจริง… เราไม่มีทางรู้เลยว่าจะมีอะไรที่ลุกขึ้นมาได้บ้าง”

ดาวเบอร์แมนเล่าถึงเด็กทั้ง 3 คนว่า “การร่วมงานกับแมดิสัน แม็คเคนน่า และเคที่ผ่านพ้นไปด้วยดีมากครับ เรื่องราวเกิดขึ้นรอบตัวพวกเขา และพวกเขาก็เข้าใจเนื้อเรื่องกันได้ดีมาก นั่นคือสิ่งสำคัญเพราะบางสิ่งที่น่ากลัวมันจะหลุดโลก มีความน่าทึ่ง และมันจะถ่ายทอดออกมาไม่ได้เลยถ้าเราไม่มี 3 สาวเหล่านี้ พวกเธอถ่ายทอดพลังที่น่าทึ่งบางอย่างออกมาได้ เข้าถึงบทบาทได้หมดเลย และยังถ่ายทอดความผูกพันโดยส่วนตัวออกมาได้ดีมากด้วย เราจะเชื่อเลยว่าพวกเธอเป็นเพื่อนซี้กันและเคยผ่านเรื่องราวต่าง ๆ ร่วมกันมาจริง ๆ”

ซาฟรานเล่าว่า “เราพบกับแมดิสันตั้งแต่ช่วงคัดเลือกตัวนักแสดงแรก ๆ ความสามารถของเธอปรากฎขึ้นในช่วงที่เธอกำลังร่าเริง ช่วงที่เธอกลัวก็ดูเหลือเชื่อมากครับ เรารู้ตั้งแต่อยู่ในห้องนั้นเลยว่าเธอต้องมาเป็นแมรี่ เอลเล็นของเรา เราใช้เวลานานตามหาแดเนียลลา แต่เมื่อเคที่เดินเข้ามาพวกเราถึงกับถอนหายใจเฮือกใหญ่ เพราะเรารู้กันเลยว่าได้พบกับแดเนียลลาของเราสักที ส่วนแม็คเคนน่า… ถือเป็นเรื่องมหัศจรรย์ที่เราได้พบกับคนในอายุเท่านี้ มีความสามาถและหลักการทำงานแบบนี้ เรารู้ตั้งแต่ตอนเธอเดินเข้ามาออดิชั่นเลยครับว่าเธอคือคนที่ใช่ และเธอก็ถ่ายทอดบทบาทออกมาได้อย่างดีเยี่ยม”

มีรายละเอียดสำคัญที่ดาวเบอร์แมนเล่าว่าเหล่านักแสดงหญิงได้ถ่ายทอดเพิ่มเติมลงไปในบทบาทว่า “ทั้งสามมีการกรีดร้องที่มีความคลาสสิค กรีดร้องออกมาจากความเจ็บปวดอย่างถึงเลือดถึงเนื้อ ซึ่งนั่นคือสิ่งที่เราต้องการ ผมพยายามหาจังหวะให้พวกเธอแสดงออกมามากขึ้นเพราะพวกเธอทำออกมาได้ดีมาก”

บรรดานักแสดงคนอื่นยังมีไมเคิล ซิมิโนผู้มารับบทบ็อบ หรือที่รู้จักกันในชื่อ “Bob’s got balls” ผู้ชายที่แมรี่ เอลเล็นตกหลุมรักในร้านขายของ สตีฟ โคลเตอร์ที่เราคุ้นหน้าจาก “The Conjuring” กลับมารับบทคุณพ่อกอร์ดอน ผู้ประทานพรให้แอนนาเบลล์ตอนที่เธอเดินทางมาถึงบ้านพร้อมกับเอ็ดและลอร์เรน รวมถึงเด็ก ๆ ในโรงเรียนของจูดี้ เช่น ลูก้า ลูฮานในบทแอนโธนี่ ริออส ชื่อของเขามาจากโทนี่ สเปียร่า ผู้ศึกษาเรื่องราวเหนือธรรมชาติสามีของจูดี้ วอร์เรน สเปียร่า

เอ็ด

ทุกอย่างที่เห็นในห้องนี้ ถ้าไม่มีผีสิงก็ถูกสาป

หรือถูกใช้พื่อทำพิธีกรรมทางศาสนาบางอย่าง

ไม่ใช่ของเล่นเด็ก

ข้าวของต่าง ๆ

ฉากหนึ่งที่สำคัญในเรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” คือห้องเก็บของอาถรรพ์ในบ้านของวอร์เรน บ้านที่ไม่ได้มีแค่พวกข้าวของแต่ยังมีวิญญาณร้ายต่าง ๆ สิงอยู่ในนั้นด้วย แม้ว่าแอนนาเบลล์จะเป็นของใหม่ที่เพิ่งมาอยู่ที่นี่ แต่นี่เป็นการกลับมาครั้งที่ 4 ของเธอแล้ว เธอมีพลังมากและทำให้เจ็บปวดถึงขั้นน้ำตาตกได้เลยจากประสบการณ์ที่ผ่านมา โดยครั้งนี้จะมีการเชือดเฉือนอย่างรุนแรงกว่าเดิม ในเรื่อง “Annabelle: Creation” เธอถูกผลิตขึ้นมาโดย Studio ADI ผู้ผลิตตุ๊กตาทั้ง 3 ตัวโดย 2 ตัวใหม่จะเป็นตุ๊กตาฮีโร่ตัวหลัก ส่วนอีกตัวเป็นตุ๊กตาสตั๊นท์ ตอนนี้แต่ละตัวจะมีการออกแบบใหม่

เช่น ลักษณะข้อศอกและข้อมือที่ดูโค้ง สามรถยืนตรงได้ ไม่ต่างจากนักแสดงคนสำคัญในเรื่องที่จะต้องมีสแตนอิน ซึ่งหนึ่งในนั้นคือตุ๊กตาที่มาจากหนังภาคก่อน

ความท้าทายสำคัญอย่างหนึ่งคือการสร้างห้องที่เต็มไปด้วยฉากที่มีแต่ของแปลก ของน่าสนใจจากคดีต่าง ๆ และของประกอบฉากที่มีความสำคัญ นอกจากตัวแอนนาเบลล์แล้วยังมีกล่องกระจกสำหรับเก็บเธอที่มีสัญลักษณ์สำคัญเตือนว่า คำเตือน: ห้ามเปิดโดยเด็ดขาด ข้าวของบางอย่างจะคุ้นตาแฟน ๆ จากเรื่อง “The Conjuring” สองภาคก่อน เช่น กล่องดนตรี ตุ๊กตาลิงของเล่นที่มีหีบเพลงและดาบซามูไรขนาดใหญ่

ในบรรดาของสำคัญในเรื่องที่เพิ่มเติมเข้ามายังมีเปียโน เจ้าสาว เฟอร์รี่แมนที่มีเหรียญและกระเป๋าอยู่ด้วย กำไลสมัยพระนางเจ้าวิคตอเรีย กังหัน ทีวี Philco Predicta เกม Feeley Meeley เครื่องพิมพ์ดีดเรมิงตัน นาฬิกาปลุกเสียงนกร้อง วิทยุ งู เครื่องโทรเลข และเข็มทิศสำหรับการเดินเรือ

“ห้องเก็บของอาถรรพ์เป็นสถานที่หนึ่งในหนังที่เวลาเราเห็นทีไร เราจะอยากอยู่กับมันนานขึ้นเพราะมีอะไรหลายอย่างให้คิด” ดาวเบอร์แมนยืนยัน “หนังเรื่องนี้จะเติมเต็มเรื่องนั้น และอาศัยข้าวของอีกหลายชิ้นในนั้นเป็นตัวสะท้อนถึงการมีตัวตนของแอนนาเบลล์ ในหนังเรื่องอื่นที่นั่นคือที่ปลอดภัย ส่วนในเรื่องนี้เราจะทำให้มันดูเป็นที่อันตรายมากขึ้นเหมือนที่หลบซ่อนศัตรูของเรา”

มีของหลายอย่าง เช่น ทีวี เครื่องพิมพ์ดีด และลิงที่เจนนิเฟอร์ สเปนซ์ ผู้ออกแบบฉากหาได้จากร้านขายของในลอส แอนเจลิสและตามตลาด “สำหรับฉันมันคือการทำงาน แต่ฉันก็รักในสิ่งที่ทำด้วยค่ะ ฉันทุ่มเทมาก” เธอกล่าว “มันเป็นงานที่สนุกเวลาเราใช้เวลาวันหยุดสุดสัปดาห์ไปกับการออตามหาของน่ารัก ๆ ที่ผู้สร้างภาพยนตร์และผู้ชมจะหลงรัก”

ข้าวของชิ้นอื่นผลิตขึ้นมาโดยผู้ชำนาญอย่างโธมัส สเปนซ์ที่เคยร่วมงานในเรื่อง “Annabelle: Creation” เขาพบว่าหนังเรื่องนี้เหมือนเป็นการคืนกำไรโดยได้เล่าว่า “สิ่งที่ผมชอบในงานนี้คือการออกแบบฉากที่มีทั้งความสร้างสรรค์และความแตกต่าง พร้อมกับคอนเซ็ปต์และมีการสร้างข้าวของที่เราเล่นด้วยได้จริง ๆ โดยเฉพาะหนังเรื่องนี้ต้องเป็นข้าวของแนวพีเรียด ซึ่งในหนังสยองขวัญมันทำให้ผมต้องคอยคิดว่าผู้ชมจะมีการตอบรับกับสิ่งที่ผมสร้างขึ้นในหนังแบบนี้ยังไง”

สำหรับข้าวของต่าง ๆ จะเก็บไว้ในห้องเก็บของอาถรรพ์เท่านั้น แต่แน่นอนทุกอย่างที่อยู่ในห้องเก็บของอาถรรพ์ใช่ว่าจะถูกขังไว้ในห้องอาถรรพ์…

เอ็ด

เป็นความผิดพลาดครั้งใหญ่ที่มารู้จักตุ๊กตานี่

ซึ่งวิญญาณร้ายกำลังเล่นกับคุณ

คุณยอมให้มันรังควานเข้ามาในชีวิตเอง

เรื่องผี ๆ

จักรวาลของภาพยนตร์เรื่อง “The Conjuring” จะมีธรรมเนียมปฏิบัติมาอย่างยาวนานเรื่องการเชิญบาทหลวงมาทำพิธีในกองถ่าย แต่ทุกคนก็ยังมีการเล่าเรื่องประหลาดที่เกิดขึ้นระหว่างถ่ายทำกันอยู่ มีหลายเรื่องที่ได้พบเจอกันทั้งทีมงานและนักแสดง ซึ่งในเรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” ก็ไม่แตกต่างกันนัก

ตัวอย่างเช่นในช่วงเตรียมการถ่ายทำ เก้าอี้นั่งเล่นเปียโนในห้องเก็บของขยับช่วงกลางคืนหลายครั้ง แม้ว่าจะไม่มีใครทำงานและโรงถ่ายก็ล็อคไว้ นอกจากนั้นยังมีช่วงที่เปิดเยี่ยมกองถ่าย นาฬิกาของนักข่าวคนหนึ่งเกิดความผิดปกติ เวลาเปลี่ยน เดินเร็วขึ้นจนข้ามล่วงหน้าไปหลายชั่วโมง ตอนแรกคิดว่าถ่านคงหมด แต่พอจะเอานาฬิกามาใส่ในวันรุ่งขึ้น ปรากฎว่าเวลาถูกต้องและนาฬิกาก็ทำงานปกติดี

แม็คเคนน่า เกรซเองก็ได้พบกับเรื่องน่ากลัวอยู่หลายรั้ง เช่น อยู่ ๆ เธอก็หมดแรงอยู่ในรถเทรลเลอร์ ประตูที่เปิดเอาไว้อยู่ดี ๆ ก็ปิดเอง เห็นเหมือนเงาอยู่ในห้องว่าง ๆ ที่โรงถ่าย มีเลือดกำเดาออกอย่างอธิบายไม่ได้ในฉาก ซึ่งจะหยุดไหลเฉพาะเวลาเธอเดินออกจากโรงถ่าย และช่วงวันสุดท้ายของการถ่ายทำ เธอได้รับลูกประคำสีรุ้งเป็นของขวัญและสวมไว้ที่คอ แต่อยู่ ๆ ไม้กางเขนก็หล่นลงไปอยู่กับพื้น

ระหว่างการถ่ายทำเกรซได้ซื้อกล้องมาใหม่ เธอเอาไปถ่ายรูปในฉากกับทีมงานและทีมนักแสดง แต่ทุกครั้งที่เธอถ่ายรูปกับแอนนาเบลล์ รูปจะออกมาเป็นสีดำ และรูปที่ถ่ายกับแพทริค วิลสัน จะมีจุดดำอยู่บนไม้กางเขนที่เขาใส่เอาไว้มองไม่เห็นสัญลักษณ์ศักดิ์สิทธิ์

ลอร์เรน

มันคือตุ๊กตา เอ็ด มันเป็นตัวเปิดทางให้วิญญาณอื่น ๆ

การออกแบบฉาก ~ สถานที่ต่าง ๆ ~ เสื้อผ้าเครื่องแต่งกาย

“Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” มีการถ่ายทำทั้งภายในและพื้นที่โดยรอบลอส แอนเจลิส รัฐแคลฟอร์เนีย ดาวเบอร์แมนได้ร่วมงานกับเจนนิเฟอร์ สเปนซ์ ผู้ชำนาญในจักรวาลแห่ง “The Conjuring” โดยมีตากล้องไมเคิล เบอร์เจสและผู้ออกแบบเครื่องแต่งกายลีอาห์ บัตเลอร์มาสร้างภาพลักษณ์และความรู้สึกแห่งยุค 1970 ขึ้นมาใหม่ โดยเฉพาะการทำบ้านของครอบครัววอร์เรนให้ดูเหมาะสมอย่างเต็มที่มากกว่าในภาพยนตร์ที่ผ่านมา

การถ่ายทำส่วนใหญ่จะเกิดขึ้นที่โรงถ่าย Warner Bros. Studios Lot โรงถ่ายใน Hennessey Street และ French Street ที่ใช้ถ่ายทำฉากภายใน และ Stage 18 ที่ใช้สำหรับการถ่ายทำกรีนสกรีนกับรถ ฉากภายในบ้านสร้างขึ้นใน Stage 26 และที่ในโรงถ่ายเดียวกันนั้นสเปนซ์ได้ใช้สำหรับสร้างบ้านไร่ในเรื่อง “Annabelle: Creation” ขึ้นมา ส่วนครั้งนี้ทีมงานของเธอได้สร้าง 3 เรื่องราวขึ้นมา โดยแบ่งบ้านเป็น 3 ส่วนตามความเหมาะสมที่เธอต้องการ เรื่องราวส่วนใหญ่เกิดขึ้นภายในบ้าน สเปนซ์จึงสร้างบลูปรินท์ขึ้นมาวางแผนใหม่ โดยการออกแบบช่วงแรกจะเน้นไปที่ห้องเก็บของอาถรรพ์ที่รู้จักกันดี ห้องเก็บคดีของเอ็ดและห้องโถงที่อยู่ระหว่างทั้ง 2 ที่

“ตอนที่จูลี่ออกแบบผลงานให้ ‘The Conjuring’ ในช่วงแรก เธอได้พบกับบ้านที่มีห้องใต้ดินและเหมาะสำหรับการสร้างฉากนั้นขึ้นมา” สเปนซ์กล่าว แต่ในเรื่องนี้ต้องการพื้นที่กว้างอย่างเต็มที่ จึงมีการเปลี่ยนแปลงหลายอย่างเพื่อการถ่ายทำ

หลายฉากเกิดขึ้นในห้องเก็บของอาถรรพ์ สเปนซ์ออกแบบได้อย่างดีเยี่ยมเพื่อสือทุกความเป็นไปได้ รายละเอียดที่สมจริงเกี่ยวกับคอนเนคติคัทและฉากต้นฉบับจากในหนัง ขณะเดียวกันก็มีการถ่ายทอดเรื่องราวใหม่ ๆ ที่แต่งขึ้นมาด้วย

“แน่นอนว่าไม่มีใครรู้หรอกพวกเราสร้างขึ้นมาใหม่กันกี่รอบ” สเปนซ์กล่าว “แต่ต้องขอบคุณที่พวกเขาถ่ายรูปเอาไว้เยอะ และมีบางส่วนที่ช่างตกแต่งของฉันสามารถดึงมาใช้งานได้จากวอร์เนอร์ เราแมตช์ข้าวของบางอย่างและสร้างบางอย่างขึ้นมาเพื่อให้ห้องนั้นมีความรู้สึกในทิศทางเดียวกัน”

โดยหลักแล้วสเปนซ์ได้รับไอเดียใหม่ ๆ มาจากฉากสำคัญที่อยู่ในเรื่อง “Annabelle: Creation” ฉะนั้นทุกห้องที่อยู่ในชั้นนั้นจะต้องเห็นห้องอื่น ๆ ซึ่งในภาคนี้จะมีภาพที่ดูไม่เด่นชัดนักผ่านกระจกที่มีการรมควันที่ใช้แบ่งแต่ละห้อง “แกรี่และเจมส์อยากให้บรรยากาศภายในบ้านเหมือนเขาวงกต เพื่อให้พวกเขาได้เห็นทุกมุมและได้อารมณ์แบบนั้น” เธอกล่าว “แต่ฉันก็อยากให้แกรี่ได้เห็นห้องถัดไปโดยไม่มีอะไรขวางตาด้วย นั่นคือจุดที่หน้าจอและกระจกจะพุ่งเข้ามาหา และฉันรักสีโทนอุ่นในยุคนั้นอย่างสีน้ำตาล สีส้มสว่าง สีเขียว และสีทองด้วยค่ะ ทีมงานทุกคนที่เคยผ่านยุค 70 เดินเข้าไปในบ้านแล้วจะนึกถึงบ้านหลังเก่าของพวกเขา แน่นอนว่าตอนนั้นทุกคนคิดว่ามันดูแย่ แต่ตอนนี้มันกลับดูเท่มากค่ะ!”

สเปนซ์รู้ตัวดีว่าเป็นคนใส่ใจเรื่องรายละเอียด (เธอรู้วิธีการอบคุกกี้เพื่อเพิ่มอารมณ์ของฉากห้องครัวให้มากยิ่งขึ้น) แถมสเปนซ์ยังยอมเจ็บตัวเพื่อสร้างพื้นไม้ที่ดูสมจริงจากไม้ที่มีความกว้าง 2 นิ้ว โดยไม้แต่ละชิ้นจะมีลักษณะที่ต่างกันเพื่อสร้างอารมณ์ของงานไม้ที่มีความพิถีพิถันขึ้นมา หลังจากนั้นเธอและทีมงานได้เพิ่มแผ่นไม้ขึ้นมาตรงทางเดินอีก เพื่อให้ได้ความรู้สึกที่เป็นธรรมชาติมากขึ้น

สเปนซ์ยังหาวอลเปเปอร์แนววินเทจได้จากการเดินทางและหาแผ่นเล็ก ๆ นำมาใช้กับภายในห้องครัว ห้องทานข้าว และห้องนอนของเอ็ดกับลอร์เรน เธอทำให้กลมกลืนกันอย่างพิถีพิถันทั้งตรงทางเดิน ห้องเก็บของอาถรรพ์ที่เห็นจากหนังภาค

แรก แต่สำหรับพวกของที่แขวนตกแต่งผนังมีอย่างหนึ่งที่สเปนซ์ใส่ใจมากเป็นพิเศษ คืนก่อนที่แพทริค วิลสันจะถ่ายทำในบ้านหลังนั้น เขาเดินเข้ามาพร้อมกับดาวเบอร์แมนและสเปนซ์ โดยมีการแนะนำให้พวกเขาใช้ภาพวาดจริงของเอ็ด วอร์เรนมาตกแต่งพื้นที่ส่วนนั้นด้วย พวกเขาชอบไอเดียนั้นแต่ไม่มีเวลาหรือโอกาสที่จะไปหามา สเปนซ์จึงเตรียมของที่มีความสำคัญในคืนนั้นและวาดภาพตัวเองขึ้นมาในสไตล์ของเอ็ด เวลาผ่านไป 4 ชั่วโมงเธอสามารถสร้างบรรยากาศบ้านไร่ในเรื่อง “Annabelle: Creation” ที่เธอเคยออกแบบเอาไว้ได้อย่างสมบูรณ์แบบ รวมถึงบ่อน้ำและพวกของตกแต่งที่อยู่ตรงเตาผิงที่เสร็จในวันต่อมาอีกด้วย วิลสันรู้สึกชอบมันมาก

นอกจากฉากที่มีการถ่ายทำภายในลอส แองเจลิส รวมถึงที่ฟร็อกทาวน์ซึ่งใช้โรงเรียนประถม Dorris Place Elementary School เป็นสถานที่ถ่ายทำ St. Thomas Catholic School ของจูดี้ วอร์เรน และย่าน Woodland Hills ที่ใช้ตลาด Jim’s Fallbrook Market เป็นสถานที่ถ่ายทำ Palmeri Market ที่ทำงานของบ็อบที่แมรี่ เอลเล็นและแดเนียลลาไปซื้อของทำเค้กวันเกิดหลังเลิกเรียน สวนสาธารณะ Griffith Park ที่ใช้เป็นสถานที่ถ่ายทำจุดเกิดอุบัติเหตุของเอ็ดและลอร์เรนช่วงเริ่มเรื่อง และพื้นที่ของ Newhall ที่ใช้สำหรับถ่ายทำภายนอกบ้านของครอบครัววอร์เรนและสุสานแมรี่วิลล์ ที่เอ็ด ลอร์เรน และแอนนาเบลล์ต้องหยุดตรงที่นั่นอย่างไม่ตั้งใจ ก่อนถึงบ้านโดยสวัสดิภาพ

ฉากเปิดตัวในเรื่อง “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” มีบรรยากาศในฉากเหมือนช่วงนำเข้าสู่เรื่อง “The Conjuring” ซึ่งหนังเรื่องใหม่นี้จะมีเรื่องราวสำคัญระหว่างบทนำเรื่องและเรื่องราวที่เหลือในเรื่อง ผู้ออกแบบเครื่องแต่งกายลีอาห์ บัตเลอร์เองก็ไม่ได้มีหน้าที่แค่ออกแบบสิ่งใหม่ ๆ ขึ้นมาเท่านั้น แต่ยังต้องระวังเรื่องรายละเอียดที่อิงมาจากหนังภาคแรกด้วย ในความเป็นจริงแล้วนี่เป็นการร่วมงานกันครั้งที่ 8 ระหว่างบัตเลอร์และสเปนซ์ จนทั้งคู่เกิดมิตรภาพที่ดีมากขึ้นมา

“ถือเป็นเรื่องสำคัญต่อเนื้อเรื่องมากที่สีสัน รายละเอียด และทุกอย่างที่เราสร้างขึ้นมาในฉากช่วยสร้างบรรยากาศให้หนัง และเป็นการตอกย้ำจินตนาการของผู้กำกับฯ เพิ่มขึ้น ซึ่งเจนกับฉันมีมุมมองที่สอดคล้องกันมากค่ะ” บัตเลอร์กล่าว “และตัวละครเหล่านี้อิงมาจากบุคคลที่มีตัวตนจริง เราต้องถ่ายทอดให้เห็นถึงการใช้ชีวิตของพวกเขาและลักษณะการแสดงตัวตนของพวกเขา”

บัตเลอร์เริ่มทำการค้นคว้าข้อมูลโดยการนัดเจอกับผู้ออกแบบเครื่องแต่งกายคริสติน เอ็ม บูร์คในเรื่อง “The Conjuring” ตามมาด้วยฟาร์มิกาและวิลสัน “คริสตินเป็นคนสร้างโทนให้กับตัวละครที่เวราและแพทริครับบทค่ะ มันเลยสำคัญต่อฉันมากที่ต้องสัมผัสความรู้สึกให้ได้ว่าการออกแบบต้นฉบับมาจากไหน เพื่อให้ฉันเข้าใจความรู้สึกนั้นในการทำงาน เราได้พบกับโทนสีพิเศษเยอะแยะให้ตัวละคร เป็นโทนสีธรรมชาติเยอะมาก ทั้งสีครีมและสีน้ำตาล ซึ่งเป็นสีที่ได้รับความนิยมสำหรับยุคนั้น เวราชอบงานที่มีการถักทอหรือพวกงานไหมพรม เราเลยนำมาใส่ไว้ในเสื้อผ้าของเธอด้วย เราผลิตกระโปรงของเธอที่มีลวดลายอย่างที่เราอิงมาจากภาพถ่ายจริงของลอว์เรนและเอ็ดด้วย เนคไทจริงของเขาจะดูเหมือนเดิม พวกเขาดูมาเติมเต็มกันเพื่อสร้างความสมบูรณ์แบบให้แก่กัน เราพยายามถ่ายทอดรายละเอียดเล็ก ๆ น้อย ๆ นั้นออกมาในหนังด้วย”

ลอร์เรน วอร์เรนตัวจริงก็ชื่นชอบพวกเพชรพลอยด้วย บัตเลอร์อธิบายว่า “มีรายละเอียดหลายอย่าง ซึ่งคุณจะได้เห็นแหวนสวย ๆ อยู่กับเวราที่มารับบทลอร์เรนด้วย”

สำหรับตัวละครหลักในเรื่องนี้ 3 คนอย่างจูดี้ แมรี่ เอลเล็น และแดเนียลลา บัตเลอร์ได้เล่าว่า “มันสนุกมากค่ะที่ได้อ่านบทและได้ร่วมงานกับผู้กำกับฯ ที่เก็บไอเดียต่าง ๆ ว่าแต่ละตัวละครควรมีความรู้สึกแบบไหน ตั้งแต่แกรี่เป็นผู้เขียนบทฯ มันช่วยได้หลายอย่างเลยค่ะ เช่น เขามีประโยคเกี่ยวกับแมรี่ อัลเล็นที่พูดเหมือนเธอออกมาจากนิตยสาร Seventeen ฉันเลยอยากถ่ายทอดเธอออกมาในลุค ‘สาวข้างบ้าน’ ดูอ่อนหวานและใสซื่อบริสุทธิ์ ส่วนเพื่อนของเธอ แดเนียลลา จะมีความห้าวมากกว่า”

จากรายละเอียดเล็ก ๆ น้อย ๆ ที่อยู่ในความคิด บัตเลอร์ได้เดินทางไปยังห้องสมุด Western Costume เพื่อหาข้อมูลเกี่ยวกับลักษณะหน้าตาของยุคนั้น “มันสนุกมากค่ะที่ได้ไปที่นั่นและเอานิตยสารจากยุคนั้นออกมาทุกเล่ม รวมถึงแคตตาล็อคของ Sears and Montgomery Ward เพื่อดูสไตล์และสีสันที่ได้รับความนิยมในยุคนั้น ซึ่งแน่นอนว่าฉันดูในหนังสือ Seventeen ด้วย” เธอยิ้ม ผู้ออกแบบเครื่องแต่งกายได้จับเคที่ ซารีฟผู้มารับบทแดเนียลลาสวมกางเกงยีนและเสื้อที่มีสาย ส่วนตัวละครแมรี่ เอลเล็นของแมดิสัน ไอซ์แมนจะสวมกระโปรงสีพลัมและเสื้อสีชมพูอ่อน

บัตเลอร์เล่าว่าเธอต้องพบกับความท้าทายในเรื่องนี้เหมือนกัน “มีบทภาพยนตร์ช่วง 2 วันที่เสื้อผ้าทุกชุดมีความสำคัญมาก เพราะพวกเขาต้องสวมชุดนั้นในหนังตลอดทั้งเรื่อง” ซึ่งจริง ๆ แล้วจูดี้ วอร์เรน ตัวละครของแม็คเคนน่า เกรซเปลี่ยนเสื้อผ้าเยอะมาก ตั้งแต่ชุดนักเรียนในโรงเรียนคาทอลิค ไปจนถึงเสื้อ กางเกง ชุดที่สวมตอนกลางคืน ชุดนอน “เราอยากให้จูดี้รู้สึกเหมือนเธอมีความสอดคล้องเหมือนกับเอ็ดและลอร์เรน เราเลยผสมสีสันเสื้อผ้าของพวกเขาลงไปในชุดของเธอด้วย” เธอกล่าวเสริม

เสื้อผ้าชุดหนึ่งที่มีความสำคัญและผลิตขึ้นมาจากภาพร่าง ไม่ได้ผลิตขึ้นมาเพื่อนักแสดงคนไหน แต่มีไว้ตั้งโชว์ในห้องเก็บของอาถรรพ์คือชุดเจ้าสาว “นั่นคือสิ่งที่สนุกมากในหนังพวกนี้ค่ะ” บัตเลอร์กล่าว “เราจะได้ออกแบบชุดต่าง ๆ ให้ตัวละคร แถมยังมีชุดสำหรับตัวละครที่แปลกประหลาดต่างจากคนอื่นอย่างเจ้าสาวนี้ด้วย ฉันอยากผลิตชุดที่มีความแตกต่างจากที่เราเคยเห็นในหนังเรื่องอื่น ๆ ฉันได้แรงบันดาลใจมาจากสไตล์ยุค 1930 และเอาไอเดียนั้นไปเสนอให้แกรี่ เราเจอรูปชุดแต่งงานในยุค 1970 ฉันเลยผลิตชุดขึ้นมาที่มีความรู้สึกเหมือนยุค 30 แต่มีรายละเอียดเหมือนยุค 70 ฉันคิดว่ามันควรเป็นชุดยาวที่มีแขนยาวหรือไม่ก็ไม่มีแขนเลย อาจเป็นชุดที่ได้มาจากญาติหรือชุดที่ได้มาจากร้านขายของเก่า ซึ่งไม่ว่าใครก็ตามที่ได้สวมชุดนั้นจะต้องถูกผีสิง”

ชุดเจ้าสาวเป็นชุดที่บัตเลอร์ชื่นชอบแต่นั่นไม่ใช่เพียงชุดเดียวของเธอ “การออกแบบชุดให้เฟอร์รี่แมนก็มีความน่าสนใจเหมือนกันค่ะ” เธอกล่าว “แกรี่กับฉันช่วยกันสังเกตดูว่าในอดีตเฟอร์รี่แมนมีหน้าตาแบบไหน เขาจะสวมเสื้อคลุม สวมหน้ากาก มีลักษณะที่ต่างกันไป เช่น ต้องเดินทางข้ามแม่น้ำสติกซ์ที่มีลักษณะเป็นลุ่มแม่น้ำ ในการออกแบบของฉันก็ต้องมีรอยโคลนให้เห็น ใช้สีสันโทนเข้มมาทาบนเสื้อ หน้ากากจะมีการผลิตขึ้นจากแผนกอื่น แต่เราก็สนุกกับการได้เล่นกับมัน มีการผสมขนนกบางส่วนเข้าไปในเสื้อผ้าและหมวก มันเลยได้ความรู้สึกที่เป็นธรรมชาติและนึกถึงสัตว์ ผลลัพธ์ที่ได้ดูน่าทึ่งมากค่ะ”

และสุดท้ายสำหรับฉากที่มีศพมารวมกันมากมาย พร้อมกับเหรียญที่อยู่บนดวงตา บัตเลอร์ได้ออกแบบชุดให้ผู้ออกแบบฯ สเปนซ์ “เราคุยกันเล่น ๆ กับแกรี่จนฉันลืมไปแล้ว แต่ปรากฏว่าวันนั้นนักแสดงขาดไป 1 คน” สเปนซ์เล่าถึงวันนั้น “พวกเขาเลยโทรมาถามว่า ‘พูดจริงหรือเปล่าที่ว่าอยากทำแบบนั้น?’ ฉันคิดว่า ‘ทำไมถึงจะไม่ล่ะ?’ ลีอาห์เลยหาชุดมาให้ฉันค่ะ ฉันสูง 6’ 1” ซึ่งนั่นไม่ใช่เรื่องง่ายเลย ฉันต้องจัดการทั้งเรื่องทรงผม เมคอัพ และทุกอย่าง มันก็ประหลาดดีแต่ก็สนุกมากเลยค่ะ”

นักแต่งเพลงโจเซฟ ไบชารา มาร่วมงานในฉากที่ Stage 26 ซึ่งมีทั้งบรรยากาศภายในบ้านและห้องเก็บของอาถรรพ์ จึงเป็นโอกาสดีที่จะได้ใช้บรรยากาศชวนหลอนหลังเสร็จสิ้นการถ่ายทำวันนั้น ในบรรยากาศที่มีความมืดเขาสัมผัสได้ถึงบรรยากาศชวนหลอน และถ่ายทอดออกมาผ่านบทเพลงประกอบภาพยนตร์ โดยมีบรรยากาศที่หดหู่แต่แฝงไปด้วยความสว่างสดใสบางอย่าง รวมถึงประเด็นสำคัญของเรื่องที่เกิดขึ้นในยุค 1970 ทีมงานของดาวเบอร์แมนต้องอาศัยบทเพลงเยอะมากจากยุคนั้นเพื่อนำมาแต่งเพลงประกอบภาพยนตร์

“โดยหลักแล้วเรารู้สึกภูมิใจกับหนังเล่านี้ และไม่อยากดัดแปลงสิ่งที่ทำให้หนังได้รับความนิยมมากเกินไปนัก” ดาวเบอร์แมนกล่าว “ทีมนักแสดงอย่างแพทริคและเวราในบทเอ็ดและลอร์เรน รวมถึงสถานที่แห่งนี้โดยเฉพาะห้องเก็บของอาถรรพ์

ทำให้เนื้อเรื่องของเรามีความโดดเด่น การใช้เวลาในหนังเกือบทั้งเรื่องอยู่ในบ้าน เรามีโอกาสเห็นทุกอย่างแค่ช่วงก่อนเกิดเรื่องราวน่ากลัวเท่านั้น และนี่ยังเป็นการขยายเรื่องราวในตำนานที่เกิดขึ้นในหนังเรื่องก่อน ๆ อีกด้วย

“ผมคิดว่าผู้ชมจะต้องตื่นเต้นไปกับการดู “Annabelle Comes Home – แอนนาเบลล์ ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” เพราะทุกคนไม่มีวันเบื่อแอนนาเบลล์หรอก” เขาเล่าต่อว่า “ทุกที่ ๆ ดูเหมือนเธอถูกขังไว้อย่างแน่นหนา ทุกคนต่างรู้สึกปลอดภัย แต่พวกเขากลับเห็นเธอออกมาเพ่นพ่าน เธอไม่ได้ออกมาเล่นงานแค่คนที่อยู่ในเรื่อง แต่ยังตามไปสิงข้าวของทุกอย่างที่อยู่ในห้องเก็บของอาถรรพ์ด้วย หวังว่าในหนังจะมีทั้งความสนุกและความน่ากลัว เราสร้างลูกเล่นบางอย่างเอาไว้ด้วย ซึ่งเราอาจเอามาใช้ได้ในคราวหน้า และแน่นอนว่ายังมีพวกของผีสิงอีกบางส่วนที่มีเรื่องราวสนุก ๆ ให้เล่า…”

“Annabelle Comes Home” is the third installment of New Line Cinema’s hugely successful “Annabelle” films starring the infamous sinister doll from the “Conjuring” universe. Gary Dauberman, the screenwriter of the “Annabelle” films, “IT” and the upcoming “IT Chapter Two,” and “The Nun,” makes his directorial debut on the film, which is produced by Peter Safran (“Aquaman”), who has produced all the films in the “Conjuring” franchise, and “Conjuring” universe creator James Wan (“Aquaman”), who has produced the last five film’s under his Atomic Monster banner.

Determined to keep Annabelle from wreaking more havoc, demonologists Ed and Lorraine Warren bring the possessed doll to the locked artifacts room in their home, placing her “safely” behind sacred glass and enlisting a priest’s holy blessing. But a year later, an unholy night of horror awaits the Warrens’ ten-year-old daughter, Judy, and her friends after a visit to the room awakens Annabelle…and all the evil spirits residing there.

The film stars Mckenna Grace (TV’s “The Haunting of Hill House,” “Gifted,” “Captain Marvel”) as Judy; Madison Iseman (“Jumanji: Welcome to the Jungle,” “Goosebumps 2: Haunted Halloween”) as her babysitter, Mary Ellen; and Katie Sarife (TV’s “Youth and Consequences” and “Supernatural”) as troubled friend Daniela; with Patrick Wilson (“Aquaman,” “The Conjuring” and “Insidious” films) and Vera Farmiga (“The Conjuring” films, upcoming “Godzilla: King of the Monsters,” TV’s “Bates Motel”) reprising their roles as Ed and Lorraine Warren.

Dauberman directed the film from a screenplay he wrote, from a story by Dauberman & Wan. Richard Brener, Dave Neustadter, Victoria Palmeri, Atomic Monster’s Michael Clear, Michelle Morrissey, and Atomic Monster’s Judson Scott served as executive producers.

Dauberman’s behind-the-scenes team included director of photography Michael Burgess (“The Curse of La Llorona”), production designer Jennifer Spence (“Annabelle: Creation,” “The Nun”), editor Kirk Morri (“Aquaman”) and costume designer Leah Butler (“Annabelle: Creation”). The music is by Joseph Bishara (“The Conjuring” films).

New Line Cinema presents, an Atomic Monster/Peter Safran Production, “Annabelle Comes Home.” The film will be distributed in theatres and IMAX by Warner Bros. Pictures.

www.annabellemovie.net

ABOUT THE PRODUCTION

ED

We think it best the doll come with us.

We’ll keep it somewhere safe.

Retrieved by demonologists Ed and Lorraine Warren from a group of terrified young nurses, the Annabelle doll has been safely secured for a year in her new home amidst the Warrens’ myriad haunted artifacts when this story begins. Despite the relative quiet during that time, all the relics are still conduits for malevolent forces that are undoubtedly aware of Annabelle’s presence among them.

The screenplay was penned by “Annabelle” franchise writer Gary Dauberman, who makes his feature directorial debut with “Annabelle Comes Home.” “It felt like a natural progression and the right time to make that leap, and James and Peter were very supportive,” he notes of producers James Wan and Peter Safran. Wan and Dauberman co-wrote the story, and the latter says that they knew immediately they wanted to anchor it at the Warren house and continue with the cool, 1970s throwback vibe, while taking a closer look than ever before at the Warren household.

“It’s the early `70s, a little while after the Perron case we followed in ‘The Conjuring.’ The Warrens are starting to deal with a little press surrounding them as people find out what they do for a living, which, unbeknownst to Ed and Lorraine, is weighing heavier on Judy than she’s letting on.”

Judy Warren is their ten-year-old. And while this, like all the “Annabelle” films, specifically, is primarily fictional and only briefly touches on the event outlined in the real Warren case files, Dauberman felt it would be interesting to experience the paranormal world her parents inhabit from Judy’s point of view. “What would it be like to be their daughter and see them come home from work, where they deal with these frightening, otherworldly occurrences every day?” he ponders. “Or to have objects that are essentially souvenirs from all their terrifying investigations just sitting there down the hall?”

Curiosity would certainly get the better of most kids, but Judy has steered clear of that part of the house, appreciating the gravity of her mom and dad’s warnings against venturing beyond the

locked door. Annabelle might be the most recent addition to the eerie collection, but the space hosts hundreds of items, every one of which has been deemed dangerous enough to confine and to receive regular holy blessings from a priest.

“Cinematically, we always loved the idea of using the artifacts room as the home base for a movie,” says Safran, who has produced all six films from the “Conjuring” universe. “We’ve shown it before, we’ve hinted at the opportunities that lie within, but with ‘Annabelle Comes Home,’ we get to play it out to its fullest extent. The story that Gary and James conceived is based on the notion that Annabelle cannot truly be contained, that she is, in fact, a beacon for other evil spirits.”

Also producing the film, Wan, creator of the “Conjuring” franchise, says, “I think my obsession with creepy dolls led me to the Warrens, and it was stumbling across the story of the real Annabelle that led me to dig deeper into who they were and to learn about this doll that was the centerpiece of their collection.”

Since introducing his film version of Annabelle to the world, Wan admits, “My fascination with the idea that an inanimate object—something that’s supposed to be so innocent and meant as a child’s plaything—could harbor a demonic entity only grew exponentially. So, with the Annabelle stories and then the Crooked Man in ‘The Conjuring 2,’ I’ve continued to feed that interest.”

Now, having come “home,” Annabelle has a lot of “friends,” and the filmmakers have a unique cast of characters to work with…only a handful of them human. “In our story, the Warrens go away for a night, as they often did for work, leaving Judy at home with her babysitter, Mary Ellen,” Safran notes. “Because the main events of our movie take place essentially over the course of that one night, we ratchet up the intensity very quickly and keep it going for most of the film.”

Patrick Wilson, who returns in the role of Ed Warren, says he and co-star Vera Farmiga “love playing these roles because we know we’re going to get to do some high drama with some high level scares, dealing with some pretty dark things, but also find all those moments to show that other side to this couple. In this film especially, our part is largely that of loving parents to Judy.”

Alongside Wilson, Farmiga steps into the role of Lorraine Warren for the fourth time and adds that much of what attracts her to these stories is “the purity of their love and how connected they are, how they balance each other. That, as well as the idea of their faith being such a strong force for them, is in such stark contrast to the darkness they encounter.”

It’s that darkness, along with the fact that the Warrens aren’t home, that draws Mary Ellen’s friend, Daniela, to the house. She lets her overwhelmingly inquisitive nature get the best of her and, in fact, even has her own very personal interest in what the Warrens do. And by merely unlocking

Annabelle’s case, she sets many of these seemingly immovable objects free to become an unstoppable force for all three young girls to battle…possibly to the death.

LORRAINE

Demonic spirits don’t possess things, they possess people.

It wanted to get inside of you.

Cast & Characters

When Dauberman and Wan began conceiving the story for “Annabelle Comes Home,” Wan was working on “Aquaman” with Wilson. Recollecting a conversation they had, the actor says, “James wanted to move forward in the next ‘Annabelle’ movie, to get out of her past and to get her home, meaning the Warrens’. He had the idea to bring Lorraine and Ed into it to set it off and then go from there. And that’s exactly what this movie does.”

The film opens with the Warrens taking Annabelle from the nursing students—who are more than happy to relinquish her—and then driving along a rather deserted rural road with the doll sitting, disconcertingly life-like, in the back seat of their car. “Something very squirrely happens on the way—which is based on a real situation that the Warrens encountered on the way home with the doll—that’s a bit of a hint of things to come,” Wilson teases, “but obviously they make it home.”

Despite the frightening nature of the material, Wilson and Farmiga have always infused their characters’ on-screen relationship with a sweetness that reflects that of their real-life counterparts, and working together again was a pleasure for both. Farmiga says that no matter the seriousness of the scene they are shooting, “I love the amount of smiles that Patrick doles out on a daily basis,” even joking that “once I timed him just to see, and in the span of 60 seconds he smiled at least 15 times.”

Wilson rejoins, “Vera is really fun to scare—and it’s easy, which is helpful on a film like this. Of course, she’s one of the best actresses around, period. There’s not a moment that she doesn’t mine, while still finding the lightness, too.”

Farmiga adds, “Patrick is wonderful, and we have such a good time.” And after all of these films together, she observes, “He’s like family. Like my goofball cousin.”

Both actors feel it helps not to approach the work on these films as if it’s a horror movie, because they are portraying a couple who really lived it and handled it with such intelligence and grace. “I think of these not as a genre story, but as a love story,” Farmiga says, “and I think that’s why it works for us.”

Farmiga also says that it was great working with Dauberman for the first time. “It’s like Oz, finally coming out from behind the curtain and overseeing his vision, stepping up to the helm with such confidence,” she smiles.

Dauberman relished working with both Farmiga and Wilson as well. “Having the opportunity to direct Patrick and Vera as Ed and Lorraine was really a dream come true,” he says. “They know these characters so well and have such great ideas about how to work through a scene. It felt like getting behind the wheel of a Ferrari; they work so smoothly and know just what to do, on some things you just take your hands off the wheel and know you’re in great shape.

“They were also very supportive,” he continues. “This being my first feature, they were patient and collaborative, and it was great to have them there to come in and bookend our story.”

While the film’s focus is Annabelle and the many other artifacts, and the havoc they wreak together, the Warrens are away during that terrifying night, so it’s their daughter, her babysitter and a friend who must do whatever they can to survive. And though she hasn’t really told anyone up till now, young Judy Warren is beginning to suspect she might be a little more like her parents than they know.

Judy is played by Mckenna Grace, who says, “My character has powers kind of like her mom; she can see visions, and I think she is a little insecure about it, because it’s very frightening, seeing all these images in her head. Or maybe they’re not just in her head.”

She is also dealing with being a little ostracized at school as the community is just now getting a sense of what her parents do via their work being written up in the local newspapers. “She feels a bit like an outcast, because kids at school tease her or don’t want to be her friend.”

Grace herself is very involved at school and, in fact, she says, “I found out I got the role while I was at cheerleading practice and I had to sit out for a minute. I knew it was going to be challenging because there’s a lot of crying and screaming…basically the whole movie. But I was so excited!”

Part of her enthusiasm stemmed from being a huge fan of the genre herself. “My dad and I like to watch horror movies together on weekends, and I just think that they’re really good and James Wan is a genius,” she states. “I really like the adrenaline. Beforehand, you’re like, ‘Oh, this is going to be so scary, I’m so excited but I’m scared.’ And then afterwards you can laugh and think, ‘Wow, that was crazy, I want to watch it again!’”

As a big fan of the “Conjuring” films in particular, Grace was thrilled to be working with Farmiga and Wilson, and they were extremely impressed with her. “She’s a wonderful actress,” the

former says. “Just a fantastic human being, too. I don’t think I’ve ever met a kid with better manners than Mckenna, and I find her emotional generosity remarkable.”

“It always amazes me when you come across that fine balance of being seasoned enough to understand how a set works—each take, the actors, directors and so on—and still able to be a kid,” says Wilson. “You can tell Mckenna is having fun and loves acting, but you can give her a note and she goes back and does it; she has real technical prowess.”

On the day the events take place, it happens to be Judy’s birthday, though no one has accepted an invitation to her upcoming party. But her babysitter, Mary Ellen, is planning to bake her a cake. Madison Iseman, who plays her, says, “Mary Ellen is kind of a ‘fixer.’ She feels responsible to make sure everyone’s happy and safe and, today, that’s Judy. They trust each other and I think have grown up around each other so Mary Ellen thinks of Judy as a little sister and would do anything for her.”

Iseman enjoyed working with her young co-star. “Mckenna is just the most talented young actress I’ve ever worked with, she amazed me every time we did a scene together, she was so good.”

Judy isn’t the only one Mary Ellen has to keep an eye on; her friend, Daniela, worms her way into the house with her own hidden agenda, using Mary Ellen’s crush on a boy they know to sweetly blackmail her into letting Daniela come over while the Warrens are away.

Iseman considers the two teen girls to be “yin and yang. Mary Ellen is this poised, put together good girl, and Daniela is good at heart but kind of a troublemaker. But they love each other and balance each other out really well. Still, when things start to go very wrong in the house, Mary Ellen holds herself accountable for letting Daniela come over, that’s just her nature.”

Katie Sarife, who plays Daniela, says, “She is really fun and outgoing and spirited, and has a lot of heart. But she also has this immense curiosity about the afterlife and the supernatural that stems from a place of loss. So, because of that, when she finds out what the Warrens do and that Mary Ellen is their babysitter, she invites herself over and inadvertently causes a lot of mayhem.”

Daniela is, in fact, the catalyst for all that follows because not only does she sneak into the locked artifacts room and open Annabelle’s container, she also touches practically everything in there, rousing the spirits connected to several of them. Sarife found the set itself quite fascinating.

“It’s the heart of the Warrens’ house because it has a little piece of all their different cases in there,” she says. Even though it was just a movie set, when you walked in you felt like there were a million eyes watching you; there are so many different pieces, and then you start to imagine all the demons and ghosts and spirits that could jump out in there if it were real… You would have no idea what was going to come to life.”

Dauberman says of his three young leads, “Working with Madison, Mckenna and Katie was great. The plot revolves around them, and they really grounded the material. That was important because some of the scares are a little crazy, a little fantastic, and they wouldn’t work if you didn’t have someone like these girls, with the amazing energy they brought, reacting to it all. And they also played the personal relationships so well, you believe they’ve been friends forever and have a real history.”

Safran says, “We found Madison early on in the casting process and her ability to go from a more lighthearted moment to a truly intense, terrified moment was so extraordinary, we knew in the room she was our Mary Ellen. It took longer to find Daniela, but when Katie came in, we all breathed an enormous sigh of relief because we knew we’d found our Daniela. And Mckenna, well…it’s amazing to find somebody her age who has the skills she has and the work ethic she has. We knew the moment she came in and auditioned, she was the one, and she really delivered.”

There was an additional critical element that Dauberman says the actresses brought to their roles. “All three of them have the classic ‘scream queen’ scream down pat; they really just belted out these blood-curdling screams, which is exactly what you want. I kept finding more ways to get those in because they were so good at it.”

Rounding out the cast, Michael Cimino plays Bob—also known as “Bob’s got balls”—the boy Mary Ellen crushes on from the grocery store; “The Conjuring” films veteran Steve Coulter returns as Father Gordon, on hand to bless Annabelle when she arrives home with Ed and Lorraine; and among the kids at Judy’s school, Luca Luhan plays Anthony Rios, his first name an homage to the real Judy Warren Spera’s husband, paranormal researcher Tony Spera.

ED

Everything you see in here is either haunted,

or cursed, or has been used in some kind of

ritualistic practice. Nothing’s a toy.

Artifacts

One of the primary sets in “Annabelle Comes Home” is the artifacts room in the Warren house, forever home to not only the objects but the malicious spirits attached to them. Though its newest resident, the Annabelle doll is nevertheless in her fourth iteration and at her most powerful, and the wear and tear of her previous experiences shows, with more cuts and scrapes than ever before. As in “Annabelle: Creation,” she was created by Studio ADI, who provided three working dolls: two

new hero dolls and a new stunt doll. Each now incorporated upgrades in the design, such as bending elbows and wrists, and the ability to stand upright. And, like any big star, Annabelle naturally had a stand-in—one of the dolls from an earlier film.

One of the biggest challenges the production faced was to fill the room with unique, interesting and, in many cases, significant props. In addition to Annabelle herself and the chapel glass container that houses her bearing the sign Warning: Positively Do Not Open, a few pieces will be familiar to fans from the previous two “Conjuring” films: the music box, the toy monkey with the accordion and the large Samurai.

Among the additional items playing key roles in this story are a piano; a bride; a ferryman corpse with coins and a pouch; a Victorian mourning bracelet; a weather vane; a Philco Predicta television; a Feeley Meeley game; a Remington typewriter; a cuckoo clock; a floor model radio; a rattlesnake; a telegraph; and a mariner’s compass.

“The artifacts room is one of those locations in these movies where every time you see it on screen, you want to spend a little more time there because there are so many potential stories,” Dauberman asserts. “This movie really fulfills that wish and takes advantage of several of the objects in the room that are affected by Annabelle’s presence. In the other films, it’s a safe space; in this movie, we’ve turned it into a more sinister place, our villains’ lair.”

Several of the pieces, such as the TV, typewriter and monkey, were sourced by production designer Jennifer Spence at Los Angeles area shops and flea markets. “For me, it’s work, but it’s what I love to do. I’m invested,” she says. “It’s got to be a good job when you love spending a weekend going out and finding really cool things that the filmmakers and, ultimately, the audience will love.”

The other pieces were created by property master Thomas Spence, who worked on “Annabelle: Creation” as well. He found this film especially rewarding, stating, “My favorite part of this job is designing original, distinct props—coming up with a concept and then building something physical you can actually play with. This film in particular, being a period piece as well as a horror film, well…it always tickles me thinking of the audience reactions to something we’ve created for a movie like this.”

With the number of objects in the artifacts room alone, everyone’s plate was full. Of course, not everything that gets locked in the artifacts room stays in the artifacts room…

ED

It was a big mistake acknowledging this doll.

Through that, the inhuman spirit tricked you;

you gave it permission to infest your lives.

Ghost Stories

Since the beginning, “Conjuring” Universe films have had a longstanding tradition of inviting a priest to set to bless the production. Nevertheless, they’ve each had their share of strange occurrences that took place during filming, as witnessed by both cast and crew members on numerous occasions, and “Annabelle Comes Home” was no different.

To name just a few, during pre-production, the piano bench in the artifacts room moved overnight on several occasions, though no crew members were working, and the stage was locked. Additionally, while visiting the set one day a journalist’s watch went haywire, changing time, speeding up, even jumping hours ahead at a time. Expecting the battery was dead, when he went to put it on the next day, the time was accurate, and the watch was operating normally.

Mckenna Grace experienced several eerie incidents, such as an unexplained loss of power in her trailer; doors that she found open when they had been shut; a shadowy figure asleep in one of the empty rooms on location; an unexplained nosebleed on set that only ceased once she left the soundstage; and, on one of the final days of the shoot, she was gifted a rainbow-colored rosary, which she was wearing around her neck when the crucifix suddenly fell off and dropped to the floor.

Also during filming, Grace brought a new instant camera to set to take pictures with cast and crew, but every time she snapped a photo with Annabelle in it, the picture came out black. And in a photo with Patrick Wilson, a black mark appeared over the cross he was wearing, obfuscating the holy symbol.

LORRAINE

It’s the doll, Ed. It’s a beacon for other spirits.

Production Design ~ Locations ~ Costumes

“Annabelle Comes Home” was shot entirely in and around Los Angeles, California. Along with Jennifer Spence, Dauberman worked with such “Conjuring” Universe veterans as

cinematographer Michael Burgess and costume designer Leah Butler to recreate the look and feel of the 1970s and, in particular, to expand on the Warrens’ home in a way that accommodated a much fuller production than in the previous films.

The majority of filming was accomplished on the Warner Bros. Studios Lot. Hennessey Street and French Street on the backlot were utilized for some exterior shots, and Stage 18 served for certain green screen work with cars. The house interiors were built on Stage 26, the same stage on which Spence built the farmhouse for “Annabelle: Creation.” This time, her team constructed an entire three-story, split-level home to her specifications. Since most of the action takes place inside the house, Spence completely reconceived the blueprint for the purpose of flow, while preserving the earlier design of the well-known artifacts room, Ed’s study and the hallway between the two.

“When Julie [Berghoff] was initially designing for ‘The Conjuring,’ she found a great house and a basement and sort of embraced that space,” Spence offers. But this film would require the full run of the place, so changes were made to allow for numerous scenes to be captured—many of which occur in the artifacts room Spence so richly designed to reflect, wherever possible, a combination of the real Connecticut locale and the original film set, while still allowing for this new fictional story to unfold.

“Of course, no one knew back then how many times we were going to recreate it,” Spence says, “but thank goodness they took so many pictures and held onto a few things that my decorator was able to pull from the Warner archives. We also matched a few items and created others that gave the room the same feeling.”

On the main level, Spence reinstituted her open concept idea from the main “Annabelle: Creation” set, so that every room on that floor would have a view into the others—although, in this case, it may be somewhat obscured by the ultra-retro, opaque amber glass paneled room dividers. “Gary and James were adamant about the house feeling a bit like a maze, so they could go around corners and things like that,” she recalls. “But I also wanted to give Gary the ability to see into the next room without it being blocked, so that’s where the screens and glass came in. And I love the warm colors from that time, the browns, bright oranges, greens and golds. Everyone on the crew who was around in the `70s walked into the that house and found something that reminded them of their old house. Of course, we all thought it was ugly then, but now it’s so cool!”

Well-known for her attention to detail (she has been known to bake cookies to incite the right mood on a kitchen set), Spence also took great pains to create an authentic-looking wood floor comprised of two-inch-wide veneer strips, stained in varying tones and laid to create the illusion o

well-worn hardwood. She then had her team produce additional wear on the planks in the more traveled paths, which would have naturally experienced greater wear over time.

Spence also sourced vintage wallpaper from her travels and swap meet excursions for use in the kitchen, dining room and in Ed and Lorraine’s bedroom, taking care to match the study, hallway and artifacts room prints from the first film. But for one very special wall hanging, Spence really went the extra mile. The night prior to Patrick Wilson’s first time shooting in the house, he was on a walkthrough with Dauberman and Spence and suggested they incorporate one of Ed Warren’s real paintings into the space. They liked the idea but hadn’t the time or opportunity to obtain one, so Spence procured the necessary supplies and, overnight, painted an original piece herself in Ed’s style. In just four hours, she completed a landscape of the “Annabelle: Creation” farmhouse setting she had designed for that film, including the infamous well, and hung it on the set by the fireplace the next day. Wilson loved it.

Additional scenes were captured throughout Los Angeles, including Frogtown, where Dorris Place Elementary stood in for Judy Warren’s St. Thomas Catholic School; Woodland Hills, where Jim’s Fallbrook Market substituted for Palmeri Market, where Bob works and Mary Ellen and Daniela shop for birthday cake ingredients after school; Griffith Park, where the Vermont Tunnel provided space for the traffic accident Ed and Lorraine come across early in the film; and parts of Newhall, which covered the Warren House exteriors and the Maryville Cemetery where Ed and Lorraine—and Annabelle—make an unscheduled stop before making it home.

Because the opening of “Annabelle Comes Home” is situated in essentially the same scene as the prologue of “The Conjuring,” and the new movie sits chronologically between that prologue and the rest of that film, like Spence, costume designer Leah Butler was tasked not only with creating new designs, but carefully referencing those from the first film. This, in fact, marks Butler and Spence’s eighth collaboration, and the pair have formed a great partnership.

“It’s so important to the story that the colors, textures, really everything we do help set the tone for the film and enhance the director’s vision, and Jen and I are very much in sync,” Butler states. “Also, these characters are based on real people, so we have to take into account the way they lived and the way they presented themselves.”

Butler began her research by meeting with “The Conjuring” costume designer, Kristin M. Burke, followed by Farmiga and Wilson. “Kristin really set the tone for these characters that Vera and Patrick play, so it was important for me to get a sense of where those original designs came from so I could carry that feeling through. We had a very specific palette for them, a lot of natural tones,

creams and browns, which were popular at that time. Vera loves pieces that are knitted or crocheted, so we included those in her wardrobe. And we made a skirt for her that resembles a pattern we saw in a reference photo of the real Lorraine and Ed—his tie actually was out of the same print; they liked to complement each other in real life, so we tried to bring a bit of that into the movie as well.”

The real Lorraine Warren was also a fan of gemstones and, Butler describes, “statement pieces. You’ll see some really fantastic rings on Vera as Lorraine.”

For the three main characters of this film—Judy, Mary Ellen and Daniela—Butler says, “It’s always fun to read a script and then collaborate with the director to come up with ideas of how each character should feel. Since Gary wrote the script, that helped a lot, and for example, he had even included a line about Mary Ellen that said she looks like she’s right out of Seventeen magazine. So, I wanted to present her as a ‘girl next door’ type, very sweet and innocent. And her friend, Daniela, is a bit more tomboyish.”

With those sensibilities in mind, Butler headed to Western Costume’s library to research the looks for the period. “It’s so much fun to go there and pull of all of the magazines from the time period, as well as the Sears and Montgomery Ward catalogs, to see exactly the styles and colors that were popular at the time. And, yes, I did look at Seventeen,” she grins. The designer dressed brunette Katie Sarife as Daniela in jeans and a striped sweater, and blonde Madison Iseman’s Mary Ellen in a plum-colored skirt and light pink top.

Butler says she was also faced with a particular challenge on this film in that “there are really only two script days, which makes every outfit so important because they’re wearing them throughout the whole movie.” In fact, it was Mckenna Grace’s young Judy Warren who had the most costume changes, from her Catholic school uniform to a sweater and pants and, for overnight, her nightgown. “We really wanted Judy to feel like she belonged to Ed and Lorraine, so we combined some of their colors into her wardrobe as well,” she adds.

One significant costume, built from scratch, was not created for any of the actors, but for display in the artifacts room: a bridal gown. “That’s what’s so much fun about these movies,” Butler offers, “you get to design for the regular characters and then there are these separate, crazy characters like the Bride. I really wanted to create a dress that was different from anything else we’ve seen in these films so far. I got very inspired by 1930s styles and presented my ideas to Gary. We also found a photo of a 1970s wedding dress, so I built something that felt like the `30s but with elements that felt like the `70s. I like to think it would be a gown that was handed down or off, either to a relative or as a thrift store find, and whoever wore the dress became possessed.”

The Bride was a favorite of Butler’s, but not her only one. “Designing the Ferryman costume was an interesting process,” she relates. “Gary and I looked to see how the ferryman appeared in the past. He generally wears a cloak, a mask, different things like that as he’s crossing the River Styx, which, hypothetically, I imagine would be along a marshland or the like. In my design you’ll see muddy, darker colors painted onto cheesecloth. The mask was created by another department, but we had fun working with it, incorporating a few little feathers into the costume and hood so it has an organic, almost animalistic feel to it. It came out very dramatic, I think.”

Finally, for a sequence involving several corpses with coins over their eyes, Butler got to dress fellow designer Spence. “We had joked about it with Gary, and then I forgot about it, but it turned out they were short one actor that day,” Spence recalls. “So they called and said, ‘Did you really mean that you would do it?’ and I thought, ‘Why not?’ So Leah found me a costume—I’m 6’ 1” so that’s not easy—and I went through hair and makeup and everything. It was bizarre but really fun.”

Composer Joseph Bishara came to the Stage 26 set, which encompassed the house interiors and, naturally, the artifacts room, on multiple occasions after filming had wrapped for the day, taking advantage of the spooky environment. In the dark, he could take in the creepy vibe of the space and translate that to his score for the film. To counter the dark themes with some lightness, as well as anchor the story in the 1970s, Dauberman’s team also included a handful of songs from the era on the soundtrack.

“Thematically, we’re really proud of these films and didn’t want to veer too far away from what makes them so popular,” Dauberman offers. “This cast, including Patrick and Vera as Ed and Lorraine, and this location, especially the artifacts room, really make our story unique. Spending almost the whole movie in the house we’ve only had glimpses of before really drives the fear as the story unfolds, and also expands the mythology that has been laid out in the previous films.

“I think audiences will be excited to watch ‘Annabelle Comes Home’ because, well, people can’t get enough of Annabelle,” he continues. “In the very place she is supposed to be locked away and everyone is supposed to be safe, instead, they’ll get to see her unleashed, manipulating not only the people in the story but the other haunted objects all over the artifacts room. Hopefully it’s both a really fun and really terrifying time at the movies. And we plant some breadcrumbs, too, that we may pick up later down the road. There are definitely a few other haunted objects that have a cool story to tell…”

ABOUT THE CAST

MCKENNA GRACE (Judy) is about to start production starring on “Untitled Ghostbusters Project,” which will be directed by Jason Reitman. She will next be seen starring opposite Academy Award winner Viola Davis in the upcoming Amazon feature film “Troop Zero,” which recently closed the 2019 Sundance Film Festival. In addition, Grace was seen in the smash hit “Captain Marvel,” opposite Brie Larson.

Best known for her breakout starring role in “Gifted,” opposite Chris Evans for director Marc Webb, Grace earned a Broadcast Film Critics Association Award nomination for Best Young Actor/Actress. Furthermore, she was seen in the Academy Award nominated “I, Tonya,” as well as starring as the title character opposite Rob Lowe in Lifetime’s “The Bad Seed.” Grace was also recently seen co-starring in Netflix’s “The Haunting of Hill House,” alongside Carla Gugino, Michiel Huisman and Timothy Hutton. Her other select television credits include recurring as Kiefer Sutherland’s daughter on the ABC/Netflix series “Designated Survivor,” and CBS’s hit comedy series “Young Sheldon.”

MADISON ISEMAN (Mary Ellen) is a 21-year-old South Carolina native who has immersed herself in the industry, from a presence in television and film to digital content. Iseman will hit the big screen this October as she stars in the film “Goosebumps 2: Haunted Halloween,” based off R.L. Stine’s popular book series that has sold more than 350 million copies worldwide. She is also currently set to film the comedy “The F*CK It List,” and David Henrie’s coming-of-age comedy “This Is the Year.” Iseman’s next projects to be released are the independent films “Riot Girls,” and “Feast of the Seven Fishes.”

Iseman booked her first television role on the hit ABC series “Modern Family” as Sam, the love interest for Rico Rodriguez’s character, Manny. She then booked recurring roles on Nickelodeon’s “Henry Danger” and TruTV’s “Those Who Can’t.” Most recently, she was seen in the films “Jumanji: Welcome to the Jungle,” alongside Dwayne Johnson, Jack Black and Kevin Hart, the independent film “Beauty Mark,” and as Charlotte in the CMT series “Still the King,” alongside Billy Ray Cyrus. Other projects for Iseman include the Halloween-themed film “Tales of Halloween” on Netflix, and the film “Laid in America,” alongside YouTube stars Caspar Lee and KSI, and Hollywood stars Bobby Lee and Angela Kinsey, merging the worlds of digital and feature films together.

Iseman discovered her interest in the arts in middle school, when she became involved in videography and photography, creating her own short films. She moved to Los Angeles when she was 16 years old to pursue her craft full time.

As an actress, she looks to Elizabeth Moss, Saoirse Ronan, and Reese Witherspoon for their ability to be engaging, captivating and so diverse from each character they play. Digitally, Iseman enjoys engaging with fans on her social channels and was even able to attract Seventeen magazine to her Instagram, where she curated and styled her own fashion feature for the magazine in-book.

KATIE SARIFE (Daniela) can currently be seen as a lead character in the YouTubeRed original series “Youth & Consequences.” She appeared in the Lifetime movie “Cleveland Abduction,” opposite Taryn Manning, where she played the real-life character Gina DeJesus. Sarife was also cast as a lead in the NBC pilot “Curse of Fuentes Women,” written by Silvio Horta. In addition, she appeared in the 200th episode of the CW hit series “Supernatural.”

PATRICK WILSON (Ed) is a critically acclaimed and award-winning actor who has quickly become well known for his body of work. Over the years, Wilson has tackled lead roles in major Broadway musicals, as well as starring in big-budget blockbusters.

Wilson starred alongside Jason Momoa in James Wan’s global phenomenon “Aquaman,” which took in over $1.4 billion at the box office. Upcoming for Wilson includes Roland Emmerich’s World War II film “Midway” and the Vincenzo Natali-directed thriller “In the Tall Grass.” Both films are set for release in 2019.

Wilson was recently seen in “The Commuter,” alongside Liam Neeson and Vera Farmiga. He was also seen in “The Founder,” alongside Michael Keaton and Nick Offerman, and “A Kind of Murder.” Apart from “Aquaman,” Wilson reached his widest audience to date in the role of Ed Warren in the “Conjuring” franchise. “The Conjuring” is one of the top highest grossing supernatural films of all time. “The Conjuring 2,” released in 2016, grossed an impressive $40 million in its opening weekend.

In 2015, Wilson garnered Critics’ Choice and Golden Globe nominations for Best Actor in a Limited Series for his portrayal as Lou Solverson in the hit TV series “Fargo.”

Wilson’s production company, Lost Rhino Films, has completed one title and has another in development, both in which he stars in. “Let’s Kill Ward’s Wife,” starring Amy Acker and Scott Foley,

released on VOD in December 2014, and theatrically on January 9, 2015. “Caught Stealing,” directed by Wayne Kramer and starring Alec Baldwin, is currently in development.

Wilson’s additional film credits include “The Hollow Point,” “Bone Tomahawk,” “Zipper,” “Home Sweet Hell,” “Matters of the Heart,” “Jack Strong,” “Big Stone Gap,” “Stretch,” “Space Station 76,” “Insidious: Chapter 2,” “Insidious,” “Prometheus,” “Young Adult,” “The Ledge,” “Morning Glory,” “The Switch,” “The A-Team,” “Barry Munday,” “Watchmen,” “Life in Flight,” “Passengers,” “Lakeview Terrace,” “Purple Violets,” “Brothers Three: An American Gothic,” “Little Children,” “Running with Scissors,” “Hard Candy,” “The Phantom of the Opera,” “The Alamo” and “My Sister’s Wedding.”

On the small screen, Wilson also received Emmy and Golden Globe nominations for his portrayal of the morally conflicted Joe Pitt in the HBO miniseries “Angels in America: Millennium Approaches,” the much honored 2003 adaptation of Tony Kushner’s award-winning “Angels in America: Perestroika.” He also starred in “A Gifted Man,” and in the second season of the award-winning HBO original series “Girls.” The episode, “One Man’s Trash,” became one of the most talked about episodes of the show’s history, as well as one of the most watched episodes of the season.

Wilson has also been honored with two consecutive Tony Award nominations for Best Actor in a Musical, the most recent coming for his performance as Curly in the successful 2002 Broadway revival of “Oklahoma!,” for which he also received a Drama Desk Award nomination. He earned his first Tony nomination for his work in the 2001 Broadway hit “The Full Monty,” for which he also garnered Drama Desk and Outer Critics Circle Award nominations and won a Drama League Award. In 2006, he returned to Broadway to star in the revival of the Neil Simon comedy “Barefoot in the Park,” opposite Amanda Peet. His most recent Broadway credit is the 2008/2009 revival of Arthur Miller’s “All My Sons,” with John Lithgow, Dianne West and Katie Holmes.

Born in Virginia and raised in St. Petersburg, Florida, Wilson earned a Bachelor of Fine Arts degree from Carnegie Mellon University. Starting his career on the stage, he earned applause in the national tours of “Miss Saigon” and “Carousel.” In 1999, he starred off-Broadway in “Bright Lights, Big City,” winning a Drama League Award and a Drama Desk Award nomination. That same year, he made his Broadway debut in “Gershwin’s Fascinating Rhythm,” for which he won another Drama League Award.

VERA FARMIGA (Lorraine) is an Oscar-nominated and award-winning actress, who continues to captivate audiences with her ability to embody each of her diverse and engaging roles. She can currently be seen on the big screen in “Godzilla: King of the Monsters.”

This year, Farmiga will also be seen in Ava DuVernay’s highly anticipated Netflix limited series, “When They See Us.” The limited series is centered around the 1989 Central Park Five case when five Harlem teenagers were incorrectly convicted to be eventually set free. Later this summer, Farmiga will also star in Guy Nattiv’s “Skin,” alongside Jamie Bell and Danielle Macdonald.

This spring, Farmiga will go into production on both Lawrence Konner’s “The Sopranos” prequel, “The Many Saints of Newark,” set to be released next year, and Michael Chaves’ “The Conjuring 3,” opposite Patrick Wilson.

Farmiga was most recently seen in Rupert Wyatt’s dystopian thriller “Captive State,” opposite John Goodman. In 2018, Farmiga starred in Jason Reitman’s political drama, “The Front Runner,” based on the real-life story of Gary Hart. Farmiga played Gary Hart’s wife, Lee, opposite Hugh Jackman. The film premiered at the 2018 Toronto Film Festival and was released in November of 2018. She also starred in Jaume Collet-Serra’s thriller “The Commuter,” as well as in an episode of the Amazon series “Philip K. Dick’s Electric Dreams,” directed by Dee Res, and in Shana Feste’s “Boundaries,” opposite Christopher Plummer.

In 2017, Farmiga starred in the fifth and final season of the A&E original series “Bates Motel,” a modern-day prequel to the genre-defining film “Psycho.” Farmiga, who earned a 2013 Emmy nomination in the category of Outstanding Lead Actress in a Drama Series for her role, starred as the iconic character Norma in the series, which gave audiences a glimpse into the dark and deeply intricate relationship Norman Bates had with his mother. The critically acclaimed series went on to win the 2016 People’s Choice Award for Favorite Cable TV Drama.

In 2016, Farmiga starred in Jordan Roberts’ film “Burn Your Maps,” opposite Marton Csokas, which premiered at the 2016 Toronto International Film Festival. That summer, Farmiga starred alongside Patrick Wilson in James Wan’s box office smash “The Conjuring 2,” the sequel to the 2013 hit “The Conjuring,” in which she also starred. Both films broke box office records and grossed over $300 million worldwide.

In 2011, Farmiga directed and starred in the critically acclaimed independent film “Higher Ground,” which won awards at the Sundance Film Festival, the Gotham Awards, Satellite Awards, Artios Awards, and Alliance of Film Women Journalists.

For her role in Jason Reitman’s “Up in the Air,” opposite George Clooney, Farmiga received critical praise and award nominations, including for an Academy Award, BAFTA Award, Critics’ Choice Award, Screen Actors Guild Award and Golden Globe.

Farmiga’s past film credits include David Dobkin’s “The Judge,” opposite Robert Downey Jr.; Adam Rogers’ “At Middleton,” opposite Andy Garcia; Nae Caranfil’s “Closer to the Moon,” opposite Mark Strong; Daniel Espinosa’s “Safe House,” opposite Denzel Washington and Ryan Reynolds; Christopher Neil’s “Goats,” opposite David Duchovny; Duncan Jones’ “Source Code,” opposite Jake Gyllenhaal; Malcolm Venville’s “Henry’s Crime,” opposite Keanue Reeves; Jaume Collet-Serra’s “Orphan,” opposite Peter Sarsgaard; Niki Caro’s “The Vintner’s Luck,” opposite Jérémie Renier; Carlos Brooks’ “Quid Pro Quo,” opposite Nick Stahl; “The Boy in the Striped Pajamas,” opposite Asa Butterfield, for which she was awarded the Best Actress Award from the British Independent Film Awards; Rod Lurie’s “Nothing But the Truth,” which earned her a nomination for a Critics’ Choice Award; Martin Scorsese’s Oscar-winning drama “The Departed,” opposite Matt Damon, Leonardo DiCaprio and Jack Nicholson; Anthony Minghella’s “Breaking & Entering,” opposite Jude Law; “Joshua,” opposite Sam Rockwell; and “Never Forever,” opposite Jung-woo Ha and David McInnis.

Farmiga won the Best Actress Award from the Los Angeles Film Critics’ Association for her performance in Debra Granik’s “Down to the Bone,” a revelatory drama about a weary working-class mother trapped by drug addiction. She also won Best Actress awards from the Sundance Film Festival and the Marrakech Film Festival and earned an Independent Spirit Award nomination for the role.

ABOUT THE FILMMAKERS

GARY DAUBERMAN (Writer/Director) is one of the most sought-after writers in Hollywood today. He is a filmmaker whose unique voice can be heard in his numerous projects, which include original content and franchise film series in both film and television.

Dauberman joined the creative team behind “The Conjuring” universe when he wrote the screenplay for “Annabelle,” based on the seriously creepy doll that first appeared briefly in James Wan’s “The Conjuring.” “Annabelle” was a massive hit, generating more than $256 million worldwide, making it one of the most profitable films of 2014. He wrote the sequel, “Annabelle: Creation,” which was released in August 2017. The film was an even a bigger success at the box office,

earning more than $305 million worldwide. “Annabelle Comes Home,” which he also wrote, marks his feature directorial debut.

Another successful franchise for Dauberman is the “IT” film series. He penned the screenplay adaptation of Stephen King’s beloved tome “IT,” directed by Andy Muschietti. The film was released in September 2017, breaking box-office records (including for biggest horror opening ever) by earning over $189 million worldwide in its first weekend. The film ultimately earned more than $700 million worldwide. Dauberman also wrote the film’s sequel, “It Chapter Two,” which is currently in post-production, and set for release on September 6, 2019.

Also set in “The Conjuring” universe is “The Nun,” written by Dauberman from a story he wrote with James Wan. Released in September 2018, the film was a box-office smash, breaking records and topping the international marketplace for two weeks. It earned more than $365 million at the worldwide box office.

Switching gears with “The Curse of La Llorona,” Dauberman served as a producer on the film, which was released in April of this year and opened at #1 at the box office both domestically and internationally.

Upcoming writing projects for Dauberman include a remake of “Train to Busan,” which he will also produce, and Stephen King’s “Salem’s Lot,” which he will executive produce.

For television, Dauberman is writing “Swamp Thing” with Mark Verheiden for Atomic Monster and Warner Bros. Television. He is also an executive producer on the series, which began streaming May 31 on DC Universe.

PETER SAFRAN (Producer) is the President and founder of The Safran Company, a leading Hollywood production company.

Safran’s eye for talent and diligent work ethic have made for a prolific body of work that includes mega-hits “The Conjuring” and “The Conjuring 2” for New Line Cinema, directed by James Wan, and starring Patrick Wilson and Vera Farmiga as the real-life paranormal investigators Ed & Lorraine Warren. Safran also produced The Conjuring spin offs “Annabelle,” which earned over $250 million globally; its prequel, “Annabelle: Creation,” which grossed over $300 million; and “The Nun,” which grossed $365 million, all helping push the Conjuring universe well over $1.5 billion worldwide. Next up is “Annabelle Comes Home,” written and directed by Gary Dauberman, bowing in theaters this summer.

Safran reteamed with James Wan for the 2018 film “Aquaman,” starring Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman and Patrick Wilson. The film grossed over an astonishing $1.4 billion worldwide. On the heels of that film, Safran produced the hit superhero action adventure “Shazam!” starring Zachary Levi and directed by David F. Sandberg.

Coming up next for Safran is the third installment of “The Conjuring” franchise, scheduled for release September 2020, and the upcoming DC comic-based film “The Suicide Squad,” written and directed by James Gunn and scheduled for an August 2021 release.

Born in New York and raised in London, Safran graduated from Princeton University with a Bachelor of Arts in Political Science. He earned his law degree at New York University’s School of Law and honed his negotiation skills as a corporate attorney in New York City.

JAMES WAN (Story/Producer) is regarded as one of the most creative filmmakers working today. His most recent film was the box office smash “Aquaman,” starring Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman, and Patrick Wilson. Released in December 2018, the DC superhero film was #1 at the U.S. box office for three weeks, and went on to earn more than $1.4 billion worldwide, making it DC’s highest-grossing film globally of all time. With “Aquaman,” Wan entered an elite group of directors with two films that have earned more than $1 billion dollars at the worldwide box office—his other film being “Furious 7.”

Wan directed “The Conjuring 2,” with Vera Farmiga and Patrick Wilson reprising their roles as famous paranormal investigators Ed and Lorraine Warren. Released in June 2016, the film opened at #1 at the box office in 32 territories, including the US. Wan also served as co-writer and producer. He previously directed 2013’s critically acclaimed “The Conjuring,” starring Farmiga, Wilson, Lili Taylor and Ron Livingston. Tod date, the “Conjuring” universe has earned over $1.5 billion worldwide.

Additionally, Wan directed the critically acclaimed “Furious 7,” which was released in April 2015 and was #1 at the US box office for four weeks, earning more than $1.5 billion worldwide—#8 all-time at the worldwide box office.

Wan’s production company, Atomic Monster, launched its slate with “Annabelle” (2015) and followed with “Lights Out” (2016) and “Annabelle: Creation” (2017). Wan served as a producer on all three box office successes. “The Nun,” the latest film in the “Conjuring” universe, was released in September 2018. A record-breaking smash, the film was produced by Wan based on a story by Wan

Safran reteamed with James Wan for the 2018 film “Aquaman,” starring Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman and Patrick Wilson. The film grossed over an astonishing $1.4 billion worldwide. On the heels of that film, Safran produced the hit superhero action adventure “Shazam!” starring Zachary Levi and directed by David F. Sandberg.

Coming up next for Safran is the third installment of “The Conjuring” franchise, scheduled for release September 2020, and the upcoming DC comic-based film “The Suicide Squad,” written and directed by James Gunn and scheduled for an August 2021 release.

Born in New York and raised in London, Safran graduated from Princeton University with a Bachelor of Arts in Political Science. He earned his law degree at New York University’s School of Law and honed his negotiation skills as a corporate attorney in New York City.

JAMES WAN (Story/Producer) is regarded as one of the most creative filmmakers working today. His most recent film was the box office smash “Aquaman,” starring Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Nicole Kidman, and Patrick Wilson. Released in December 2018, the DC superhero film was #1 at the U.S. box office for three weeks, and went on to earn more than $1.4 billion worldwide, making it DC’s highest-grossing film globally of all time. With “Aquaman,” Wan entered an elite group of directors with two films that have earned more than $1 billion dollars at the worldwide box office—his other film being “Furious 7.”

Wan directed “The Conjuring 2,” with Vera Farmiga and Patrick Wilson reprising their roles as famous paranormal investigators Ed and Lorraine Warren. Released in June 2016, the film opened at #1 at the box office in 32 territories, including the US. Wan also served as co-writer and producer. He previously directed 2013’s critically acclaimed “The Conjuring,” starring Farmiga, Wilson, Lili Taylor and Ron Livingston. Tod date, the “Conjuring” universe has earned over $1.5 billion worldwide.

Additionally, Wan directed the critically acclaimed “Furious 7,” which was released in April 2015 and was #1 at the US box office for four weeks, earning more than $1.5 billion worldwide—#8 all-time at the worldwide box office.

Wan’s production company, Atomic Monster, launched its slate with “Annabelle” (2015) and followed with “Lights Out” (2016) and “Annabelle: Creation” (2017). Wan served as a producer on all three box office successes. “The Nun,” the latest film in the “Conjuring” universe, was released in September 2018. A record-breaking smash, the f

and Gary Dauberman. Wan also produced “The Curse of La Llorona,” released in April of this year, which opened at #1 at the box office.

Atomic Monster’s television slate kicked off with “MacGyver,” a reimagining of the classic television series, which premiered on CBS in the Fall of 2016. Wan directed the pilot for the series and serves as executive producer. The show was just renewed for its fourth season. Also in production for the company is “Swamp Thing” for Warner Bros. Television. Written by Mark Verheiden and Gary Dauberman, the series began streaming on DC Universe on May 31. Wan is an executive producer on the project.

Co-creator of the popular “Insidious” franchise, Wan served as producer on the latest installment, “Insidious: The Last Key,” released in January 2018. He also produced “Insidious: Chapter 3,” which was released in June 2015. Wan directed “Insidious” (2010) and “Insidious: Chapter 2” (2013), also receiving story by credit on the latter.

Wan is also the co-creator of the “Saw” franchise. In addition to directing the first “Saw” feature, which premiered at the 2004 Sundance Film Festival, Wan served as executive producer for the entire franchise. The latest installment, “Jigsaw,” was released in October 2017.

A member of the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Wan is the recipient of the 2016 Australians in Film Fox Studios Australia International Award. He is an Australian citizen and a U.S. resident.

MICHAEL BURGESS (Director of Photography) recently served as the cinematographer on the horror film “The Curse of La Llorona,” directed by Michael Chaves and produced by James Wan and “Annabelle Comes Home” director Gary Dauberman. He is next set to lens “The Conjuring 3,” for Chaves.

Burgess previously shot additional photography for Corin Hardy’s “The Nun,” as well as James Wan’s blockbuster “Aquaman.” He has also shot additional photography for “Wonder,” “Monster Trucks,” “Ted 2,” and “The Avengers.”

His other credits as camera operator include “The Hunger Games: Mockingjay – Part 1,” “Divergent,” “Rock of Ages” and “Logan.” In addition, Burgess shot the 2nd unit photography for “The Conjuring 2”; “The Muppets” and its sequel, “Muppets Most Wanted”; and “Flight.”

JENNIFER SPENCE (Production Designer) is originally from Canada; she moved to Los Angeles in the ‘90s and began working in the industry, alongside her husband, shortly thereafter.

Without any formal education, she came to master the art of painting and proceeded to work her way through all aspects of the art department.

Working primarily as a production designer, she specializes in the horror genre, having worked with notable directors and for popular franchises, most recently on last summer’s hit “The Nun,” part of the successful “Conjuring” universe, in which she also worked on director David F. Sandberg’s “Annabelle: Creation,” following her initial turn with him on “Lights Out.” However, she most recently designed Sandberg’s hit superhero action adventure “Shazam!” starring Zachary Levi.

After getting her start in the industry by collaborating on shorts and videos, Spence stretched her talents by working for a live comedy special in 2008, “Allah Made Me Funny: Live in Concert,” a successful Muslim-themed take on “The Kings of Comedy.” From there she worked on her first horror feature, “Splinter,” followed by a foray into mystery with “Stolen” and then drama with “I Will Follow.”

After exploring her range and establishing herself in the industry, Spence began her lasting love affair with the horror genre with the sleeper-hit “Paranormal Activity 2,” part two of the franchise for which she would subsequently collaborate on both “Paranormal Activity 3” and “Paranormal Activity 4.”

In 2010, she began another partnership with “Insidious,” a property she would return to with “Insidious: Chapter 2” and “Insidious Chapter: 3.”

In between work on those popular titles, Spence worked on a number of cult classics and with horror fan-favorite directors. In 2012, she collaborated as assistant art director on “The Bay.” That same year she worked as production designer on Rob Zombie’s “The Lords of Salem.” After her work on 2014’s “Mockingbird,” that same year she took a sojourn into the thriller genre as art director on “Default.” In 2015, she returned to her domain with “Lady of Csejte,” and Darren Lynn Bousman’s “Tales of Halloween,” followed by Bousman’s “Abattoir.” In 2017, she worked on Stacy Title’s “The Bye Bye Man” and Akiva Goldsman’s “Stephanie.”

KIRK MORRI (Editor) previously collaborated with James Wan on the hugely successful “Aquaman,” “The Conjuring,” “Insidious,” “Insidious: Chapter 2,” and “Furious 7.” His most recent films include director David F. Sandberg’s debut “Lights Out,” which Wan produced, and Wan’s “The Conjuring 2.”

Morri’s other film credits include “Detour,” “Freelancers,” “Piranha 3DD,” “All Things Fall Apart,” “Gun,” “Circle of Eight,” “The Hills Have Eyes II,” “He Was a Quiet Man,” “Pulse,” and “Feast.”

LEAH BUTLER (Costume Designer) is a second-generation Californian who has parlayed her love of fashion into a career in film and television. She understands that so much of a story can be told through the clothing and styling of a character, and she is passionate about delivering on that challenge.

Butler’s eclectic experience has given her the basis to draw on in order to create fascinating visuals for some of the most exciting characters in the horror genre. Her collaboration throughout the years with director Rob Zombie has allowed her to design and style many music videos, commercials and feature films with eccentric and creative styles.

Collaborating on the highly successful film “Annabelle: Creation” with director David F. Sandberg, she showed a keen ability in constructing fascinating looks in the 1940s and `50s period film, and next tackled his contemporary superhero action adventure hit “Shazam!”

Butler worked with director Stacy Title to bring to life “The Bye Bye Man,” a ghostly aberration that told a unique story through its through costume design. For director Bryan Bertino’s feature “Mockingbird,” she collaborated with Bertino to create the look of the central clown character. Her other credits in the genre include “Paranormal Activity 3” and “Paranormal Activity 4,” both challenging and exciting projects to work on. Working within the 1980s era is a personal favorite of hers, which is apparent in “Paranormal Activity 3.”

In 2019, audiences can see Butler’s work on the film “Saint Judy,” based on the true story of immigration attorney Judy Wood and how she single-handedly changed the U.S. law of asylum to save women’s lives. Butler’s work will also be seen in the Hulu series “All Night,” from Director Brian Dannelly.

In her off time, she loves drawing and painting, attending live shows and concerts, and has an interest in studying fashion history.

JOSEPH BISHARA (Composer) is a composer and music producer of a darker flavor. He is the highest-grossing horror composer of the last decade; his films having surpassed the billion-dollar mark at the box office.

Beginning his career as guitarist and keyboardist for the L.A. industrial metal band Drown, Bishara segued to soundtrack work on “Mortal Kombat: Annihilation,” “Heavy Metal 2000,” and John Carpenter’s “Ghosts of Mars.” Since that time, he has scored such films as “The Conjuring,” “The Conjuring 2,” “Annabelle,” “The Prodigy,” “The Other Side of the Door,” “The Worthy” and many others, often appearing onscreen as creature performers in these films. Bishara also scored the Trench creature sequence in the recent blockbuster “Aquaman” and, most recently, “The Curse of La Llorona.”

Perhaps best known for his work on the horror franchise “Insidious,” Bishara earned the Fangoria Chainsaw Award for Best Score on the film. He has since composed the music for its sequels “Insidious Chapter 2,” “Insidious Chapter 3” and “Insidious: The Last Key.” His upcoming projects include the score for the film “Body Cam.”

Bishara’s music production work includes the soundtrack for the cult musical film “Repo! The Genetic Opera” and its successor, “The Devil’s Carnival,” as well production, programming and remix contributions for artists such as Tech N9ne, Marilyn Manson, Bauhaus, Rasputina, Danzig, Jane’s Addiction, Nine Inch Nails, Megadeth, and Prong

Annabelle Comes Home – ตุ๊กตาผีกลับบ้าน” 
เข้าฉายวันพุธที่ 26 มิถุนายน ในโรงภาพยนตร์ 
ติดตามรายละเอียดเพิ่มเติมได้ที่ https://www.facebook.com/AnnabelleMovieThailand/